Na bijna negen maanden elders te zijn geweest, staan de veertig kabouters van het Kabouterpad Steendam allemaal weer op hun plek. Het Kabouterpad is eindelijk weer te bezoeken. Eind juli 2017 moesten de kabouters uit het bos gehaald worden in verband met acties voor grootschalige bomenkap door Staatsbosbeheer.

Het kappen was nodig door de essentaksterfte, een ziekte die ervoor zorgt dat essen afsterven en in sommige gevallen spontaan omvallen. De kap in het Steendamsterbos duurde door diverse tegenslagen veel langer dan verwacht. De werkgroep Kabouterpad heeft een speciale uitgave van de Kabouterkrant gemaakt over de es en de kapactie. Deze is gratis af te halen in Steendam bij Podiumcafé Peter en Leni.

Voor de bezoekers van het kabouterpad kan het even schrikken zijn, want er zijn in bepaalde delen van het bos erg veel bomen verdwenen. Ondanks deze plaatselijke kaalslag heeft de werkgroep Kabouterpad toch besloten de kabouters weer terug te plaatsen. Het kabouterpad is in haar korte bestaan een groot succes gebleken en de werkgroep heeft er alle vertrouwen in dat het bos zich in de loop van de tijd zal herstellen. Staatsbosbeheer heeft al aangekondigd na afloop van het komende groeiseizoen daar waar nodig tot herplant over te gaan.