Op vrijdag 4 mei wordt weer de dodenherdenking gehouden bij het monument bij de monumentale kerk in Harkstede. Dit wordt georganiseerd door Vereniging Dorpsbelangen en de beide kerken in Harkstede. Het thema van dit jaar is ’De Joden in de Tweede Wereldoorlog’. Mevrouw Kanis-Kamp, gastspreker van het herinneringscentrum in Westerbork, zal de herdenkingsrede verzorgen.

Op dinsdag 24 april heeft mevrouw Kanis voor de hoogste groepen van de Driespan en de Ster een gastles gegeven (foto). Zij vertelde dat zij veel van haar familieleden, o.m. haar grootouders, nooit heeft gekend, omdat zij waren omgekomen in een vernietigingskamp. De leerlingen luisterden heel aandachtig. Aan de leerlingen is gevraagd om een verhaaltje of een gedichtje te schrijven. Tijdens de herdenking zullen een aantal leerlingen hun verhaaltje of ge­dicht voorlezen.

Namens de gemeente zal gemeentesecretaris Henk Mulder aanwezig zijn. Hij zal namens de gemeente een bloemstuk leggen bij het monument. De herdenking begint om 19.45 uur. De klok zal dan luiden met rouwslag. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur zullen de jongeren hun bijdrage voorlezen en vervolgens zal mevrouw Kanis een herdenkingsrede houden. Na de herdenkingsrede zullen twee coupletten van het Wilhelmus worden gezongen en wordt de plechtigheid afgesloten met klokgelui.