De openbare basisschool ”De Ent” in Hellum heeft het (oorlogs)monument ter nagedachtenis aan de Joodse familie Bollegraaf uit Hellum destijds geadopteerd. Door het sluiten van de school is de verbinding van dit belangrijke stuk geschiedenis van Hellum met de huidige jeugd van dit dorp verbroken.

De jongeren van Kloksmeer Hellum, bekend van het Oud & Nieuwfeest dat in de Woldstreek op een aparte manier gevierd wordt, met het luiden van de kerkklokken, het collecteren in het dorp voor het houden van een dorpsfeest tijdens Oud & Nieuw, hebben echter deze adoptie overgenomen. Ook zij zien het belang dat een feest vieren mooi is, maar dat wel van belang is dat dat in vrijheid kan gebeuren. Vrijheid die misschien te vaak als vanzelfsprekend wordt ervaren.

De jongeren van Kloksmeer hebben daarom besloten om het monument te adopteren. Dat betekent dat zij een oogje in het zeil houden voor wat betreft het beheer en verzorging van het monument en zo nodig daarin bijdragen. Vanzelfsprekend dragen zij er zorg voor dat jaarlijks op 4 mei het monument er onberispelijk bij zal staan. Met het plaatselijke 4 en 5 mei comité zal één en ander verder worden afgestemd.