Koetsentocht heeft organisatie weer rond: ruim 30 deelnemers

0
709

Wat 21 jaar geleden begon als idee van de bestuursleden Co van Rooijen, Dirk de Vries en Roel de Vries om de Stichting Fraeylema Koetsentocht op te richten, is nu niet meer weg te denken als officieel en landelijk evenement op de eerste zaterdag van september. De route van de 21ste Fraeylema Koetsentocht start zaterdag 2 september om ca. 10.30 uur bij manege De Woldstreek in Schildwolde en eindigt om ca. 16.00 uur bij de Fraeylema­borg.

De voorbereidingen voor de jaarlijkse tocht beginnen al in december. Het succes van deze tocht hangt samen met de inzet van vele vrijwilligers, de hulp van de dorpsverenigingen en de financiële ondersteuning door sponsoren.

Behalve een presentatie van uitstekend onderhouden, meer dan honderd jaar oud erfgoed, wordt het evenement telkens afgewisseld met andere monumenten in stijl, zoals bijvoorbeeld oogstrelende modeshows met museale, koninklijke galakleding, klederdrachten en kostuumshows uit de achttiende en negentiende eeuw, het Koninklijk Staldepartement met de gala landauer en een antieke fietsenparade.

Voor de komende koetsentocht staat een collectie van nog niet eerder vertoonde oldtimer auto’s van begin 1900 op de agenda, die voor de aanspanningen uit gaan rijden. De oudste, een T-Ford met twee versnellingen en een carbid-pot om de verlichting te ontbranden, dateert van 1911 en is van gebroeders Prins uit Schildwolde. Zij presenteren ook een Amerikaanse Buick uit 1928. Om deze bijzondere exemplaren te restaureren, moesten ze eerst een uitgebreide studie verrichten en erin leren rijden. Dat geldt ook voor de oldtimers van Willy Spithorst, Piet Heres en een antiek vrachtwagentje van het museum in Veendam.

Op dit moment heeft de organisatie toezeggingen van 33 deelnemers. Dit jaar is onder meer de boulevardtram voor 12 tot 16 personen van de partij en wordt het aantal postkoetsen uitgebreid naar vier. Verder presenteert de familie Poelman haar indrukwekkende bierwagen. Nieuw is de deelname van een Noorse karjol, een gemakkelijk wendbare tweewieler, getrokken door een Fjordenpony.

Met deze tweewieler werd in het berggebied van Noorwegen de post rondgebracht. Daarnaast is oud vakmanschap te bewonderen van een elegante collectie jachtwagens, waar je comfortabel in kunt zitten en de Victoria boodschappenwagens voor theevisites en uitstapjes, vernoemd naar Queen Victoria. Ook is de Janplezier van de partij: de voorloper van de touringcar en populair voor toeristische uitstapjes.

Koetsenbouwers hadden vroeger een wielhouwer, schrijnwerker, smid, bankwerker en schilders in dienst. De belijning werd steeds sierlijker en de bouwer had als devies: voor elke gelegenheid een passend rijtuig maken.

De route van 2 september is ongeveer 25 kilometer lang en paarden en inzittenden zijn toegerust met traditionele tuigages, kleding en accessoires uit die tijd. De koetsentocht gaat dit jaar via Hellum en Steendam naar Siddeburen, waar om ± 13.00 uur een lunchstop wordt gehouden bij het Ufkenshuis. Daarna wordt de route vervolgd via de Eideweg naar Noordbroek om vervolgens rond 15.30 uur te arriveren in Slochteren. Na afloop staan de rijtuigen nog enige tijd op het voorterrein van de Fraeylemaborg.

Kunst- en Hobbymarkt

Het Erfgoedplein in Slochteren staat ook dit jaar weer in het teken van de sfeervolle Kunst- en Hobbymarkt. Bezoekers kunnen daar zaterdag 2 september van 10.30-16.30 uur in tal van kraampjes genieten van wat kunstenaars en hobbyisten gemaakt hebben voor huis en tuin, streekproducten, textiel, sieraden, keramiek en glas in lood; er is ook ruimte ingericht voor hobbyartikelen en tevens is er live-muziek.