Koning bezocht Overschild en Siddeburen

Laatste nieuws

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag 27 mei een werkbezoek gebracht aan Overschild en Siddeburen. In Overschild sprak de koning met gedupeerden van de aardgaswinning en in Siddeburen liet hij zich rondleiden door het nieuwe Multi Functioneel Centrum, waarvoor het aanvankelijk de bedoeling was dat de koning de officiële opening zou verrichten op vrijdag 29 mei jl.

De koning startte zijn bezoek in Overschild in dorpshuis De Pompel. Daar nam hij deel aan een rondetafelgesprek met enkele inwoners uit het dorp en burgemeester Adriaan Hoogendoorn. De aanwezigen vertelden over hun ervaringen met de bevingen en de invloed daarvan op hun dagelijks leven. Na het gesprek bezocht de koning tijdens een rondwandeling de dorpskern, die vanwege de aardbevingsschade grotendeels wordt gesloopt en waar duurzame nieuwbouw voor in de plaats komt. Het herinrichtingsplan voor de dorpskern is in overleg met de inwoners van Overschild tot stand gekomen.

Vervolgens bezocht de koning het dorp Siddeburen, waar in de voormalige Protestantse kerk een aardbevingsbestendig en duurzaam Multi Functioneel Centrum in gebruik is genomen. Bij aankomst kreeg de koning een rondleiding door het centrum. Aansluitend sprak hij met de gebruikers van het MFC, vertegenwoordigers van enkele verenigingen, vrijwilligersorganisaties en dorpsbewoners. Ook kwam de impact van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan ter tafel. Veel van de activiteiten in het MFC richten zich op verbinden en samenwerken. De medewerkers vertelden over hoe zij deze hebben aangepast om toch zoveel mogelijk van de activiteiten op een verantwoorde manier door te kunnen laten gaan.

Het bezoek van de koning was een vervolg op eerdere bezoeken aan de provincie Groningen waarbij de gevolgen van de gaswinning voor de bewoners van door bevingen getroffen gebieden centraal stonden. Deze bezoeken vonden plaats op 16 mei 2019 in Appingedam, op 21 september 2017 op het Universiteitsterrein Zernike in Groningen, op 14 september 2016 in Leermens, op 18 juni 2015 in Uithuizermeeden, op 15 mei 2014 in Middelstum en op 4 april 2013 in Dorkwerd.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30