Kultuureiland Damsterplas krijgt steeds meer gestalte

Laatste nieuws

Wat is er toch gaande bij de zandafgraving in Steendam? Er rijden auto’s heen en weer, er worden bomen weggehaald, een kraanmachinist is druk bezig grond weg te schrapen, de pony’s, die door de gemeente Midden-Groningen gehuurd worden, grazen nu op het zuid-westelijk gedeelte en er zijn vaak mensen druk aan het werk.

Het antwoord is: hier wordt het Kultuureiland gecreëerd! Een innovatief, dynamisch en groeiend project waarbij kunstenaars met diverse disciplines kunst en natuur laten samensmelten tot een artistiek, attractief en duurzaam belevenispark voor jong en ouder. Het doel van het project is het ontwikkelen van een groen en langjarig kunst- en cultuurproject en een even zo langdurige reeks culturele experimenten in het landschapspark Damsterplas nabij het Schildmeer in Steendam.

Dit wordt een multifunctionele parkomgeving als creatief en innovatief podium waar kunst, cultuur, innovatie, natuur en duurzaamheid in een langdurig proces vrij baan krijgen. Zo ontstaat een cultuur-toeristische trekpleister met bovenregionale aantrekkingskracht.

Kultuureiland is een project van de stichting Kultuureiland in nauwe samenwerking met kunstenaarscollectief stichting De Draad en stichting Beleveniscollectief. Het Beleveniscollectief bestaat uit een groep kunstenaars die het woon- en leefklimaat wil verbeteren d.m.v. bespeelbare en beleefbare sculpturen en objecten, speelterreinen, belevenislandschappen, ontmoetingsplaatsen en recreatieve voorzieningen.

Het Kultuureiland wordt in diverse fases vormgegeven de komende jaren. Dit jaar krijgt het landschap vorm met vaste planten- en kruidenheuvels, er worden duizend wilde bloemen gezaaid, er worden zit- en kijkplekken aan het water gemaakt, een toegangsweg met een parkeerplaats, amfi theaters voor optredens, een theetuin, plekken om kunstwerken te plaatsen en er komt een zaagpodium waar door de houtbewerkers o.a. prachtige kunstwerken worden gemaakt. In de komende jaren komen er van houtbouw ook paviljoens op het Kultuureiland o.a. voor de horeca.

Kultuureiland heeft een relatie met het jaarlijkse festival Art Carnivale, dat ’s zomers plaatsvindt in Steendam met een bonte mix van muziek, (straat)theater, kunstmarkt, workshops en kinderactiviteiten (www.artcarnivale.nl) en met Kunst- en Cultuurhuis De Ent (www.facebook.com/kunstencultuurhuisdeent), een informatie- en ontmoetingscentrum, galerie, mediatheek en broedplaats voor nieuwe ideeën, Bovenpad 13 in Hellum, en met stichting het Beleveniscollectief.

Dit jaar komt er een feestelijke opening, waarbij de coronamaatregelen in acht worden genomen, is er een belevenis wandelroute door het bloemenlabyrint en zullen er al workshops en optredens worden georganiseerd. Informatie over het Kultuureiland is te vinden op www.facebook.com/kultuureiland.

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Henk Bleker, tel. (06) 46114793.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30