Kunstproject ‘New Follies op Fraeylema’ op koers

Laatste nieuws

Het opbouwen van het prestigieuze kunstproject ‘New Follies op Fraeylema’ is bijna voltooid. In maart zullen de eerste zes follies in het bos achter de Fraeylemaborg worden opengesteld voor het publiek. Tegen die tijd is ook de bouw van de twee kunstwerken op het erfgoedplein begonnen.

Wie een tijdje niet op het landgoed van de Fraeylemaborg is geweest, zal verstelt staan van de metamorfose die de Engelse landschapstuin in de afgelopen maanden heeft ondergaan. Overal duiken merkwaardige bouwwerken (follies) op in het landgoed. Er staat zelfs een complete harmonicabus in de bebossing, die binnenkort verder wordt ingericht. Follies zijn romantische bouwsels die in Engelse landschapsparken de belevingswaarde verhogen. Met name eind 18e tot begin 19e eeuw was het in de mode om op een landgoed enige romantische elementen te laten bouwen, zoals geconstrueerde ruïnes en grotten, namaakkapellen en zogenaamde verblijfplaatsen voor kluizenaars. Ook de moderne follies van het kunstproject hebben dat doel, maar er moet ook in kunnen worden geëxposeerd. Een jaar geleden koos een vakkundige jury negen kunstzinnige gebouwtjes uit een totaal van maar liefst 74 inzendingen. Hieronder zitten fraaie en spannende follies als ‘Strotempel’ van Reinier de Gooijer, ‘Van bus noar bos’ van werkvoorzieningschap Fivelingo, ‘Secret Oak’ van Arjen Boerstra en ‘De koperen kamer’ van René van Zuuk. Een folly ten voeten uit is het ontwerp van Lambert Kamps. Hij ontwierp een decorstuk van torentjes waarachter de expositieruimte is ge­mon­teerd in een zeecontainer. Heel bijzonder is ook het ontwerp van Geir Eide. Zijn folly ‘Donker licht’ is gemonteerd op glijstangen en zal doorlopend heel langzaam in- en uitschuiven. Haiko Meijer creëerde ‘Koetshuisje’, een fraaie sculptuur waarvan de huid bestaat uit door branden geconserveerd hout. De keuze voor het tiende ontwerp werd bepaald via een enquête op het internet, waar bijna duizend mensen aan meededen.

Alex den Braver uit Groningen won met zijn ‘Folly bij de Hooge Berg’ deze publieksprijs. De ontwerpen van ‘New Follies op Fraeylema en Erfgoedplein Slochteren’, zoals het project voluit heet, worden momenteel vervaardigd. “Zes bouwsels zijn bijna klaar,” zegt directeur Marjon Edzes van Stichting Fraeylemaborg enthousiast. “Vanaf 1 maart kunnen nieuwsgierige bezoekers een kaartje kopen en krijgen ze de sleutel mee, waarmee ze de follies kunnen betreden.” Het erfgoedplein wordt eveneens betrokken in het prestigieuze kunstproject. Edzes: “De bouwvergunning voor de twee follies op het plein is inmiddels rond. Ik verwacht dat de bouw van deze kunstwerken in februari van start gaat.” Hier komt de folly ‘Trug noar de worrel’, een speel- en zitelement van Nathalie de Vries en Klaas Hofman en ‘Swaoistee’ van Huting en de Hoop, dat de geschiedenis van het dorpshart behandelt. Edzes hoopt dat bezoekers van het landgoed door de spreiding ook het erfgoedplein aan gaan doen en omgekeerd. De follies blijven minimaal vijf jaar staan. De officiële opening van de tentoonstelling staat gepland op zaterdag 18 juni tijdens het ‘Fraeylema Folly Festival’. Edzes: “Dat wordt een groots spektakel, met vertellers en muziek.” Op bovenstaande foto ziet u één van de acht follies op het landgoed van de Fraeylemaborg is de ‘Koperen Koepel’ van René van Zuuk. Hij onderzoekt of je gebouwen kunt maken met behulp van robot- snijtechnieken waarbij het de opdracht is geen afval over te houden. De folly is op deze manier gesneden uit 1 blok bouwschuim. De ringen zijn op elkaar gestapeld en voorzien van een koperen coating. Het daklicht heeft de contouren van de Fraeylemaborg. De uitsparing van het daklicht vormt de tafel die in de ‘Koperen Koepel’ komt te staan.

Latest Posts

Aanbevolen