spot_img

Kwartier Zorg & Welzijn beschikbaar voor hele gemeente

Laatste nieuws

Sinds de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2018 is Kwartier Zorg & Welzijn de welzijnsorganisatie voor de hele gemeente Midden-Groningen. Voor die tijd was de organisatie grotendeels werkzaam in de gemeente Hoogezand-Sappemeer en al enkele jaren in de gemeente Menterwolde. In de gemeente Slochteren werden de welzijns- en zorgtaken tot 2018 uitgevoerd door de gemeente.

De welzijnsorganisatie Kwartier, met een hoofdvestiging aan de Laan van de Sport 2 in Hoogezand, is op vele terreinen actief als er maar een relatie is met de zorg en het welzijn van de inwoners van Midden-Groningen. Om haar bekendheid te vergroten en duidelijk te maken op welke gebieden de organisatie ondersteuning kan bieden zal Kwartier middels advertorials in deze krant zich de komende tijd nader voorstellen en een overzicht geven van de werkzaamheden die worden verricht en de mogelijkheden die worden geboden.

Met name op het gebied van ondersteuning biedt Kwartier vele mogelijkheden.

Allereerst de opbouwwerker. Die werkt veelal samen met plaatselijke verenigingen zoals bijvoorbeeld Dorpsbelangen, om te kijken wat er nog ontbreekt in een dorp en hoe Kwartier aanvullend kan zijn op het dorpsgebeuren. Voorbeelden van die samenwerking zijn onlangs in meerdere dorpen gehouden acties zoals tulpenactie, soep-op-de-stoep en koek-op-de-stoep.

De jongerenwerker van de welzijnsorganisatie zoekt veelal het contact met de jongeren in een dorp op. Dat kan door op straat rond te lopen, of rond te rijden, groepjes aan te spreken en de jongeren te vragen wat ze missen in hun dorp en hoe verbeteringen samen opgezet kunnen worden. Belangrijk hierbij is wat de jongeren zelf willen.

Een andere functie die door het welzijnswerk wordt ingevuld is de welzijnscoach. Hierbij wordt vooral samengewerkt met de huisarts. De welzijnscoach is ook regelmatig aanwezig bij de huisarts. Gedacht moet worden aan patiënten met bijvoorbeeld vage klachten, die niet lekker in hun vel zitten of geen uitdagingen meer zien. Deze mensen worden door de huisarts regelmatig doorverwezen naar de welzijnscoach om samen te zoeken naar een betere invulling van het dagelijks bestaan. Op dit moment is de welzijnscoach betrokken bij de huisartsenpraktijken Fey & Van der Wal in Slochteren, Sluijs in Hellum, Smelik in Harkstede en Sluijs in het MFC in Siddeburen.

Verder maakt Kwartier deel uit van de Sociale Teams. Deze teams, het zijn er vier in de gemeente Midden-Groningen, hebben een eigen en breed werkveld. De werkzaamheden richten zich met name op de hulpverlening bij mensen met psychische problemen en de problemen in gezinnen. Inwoners van de voormalige gemeente Slochteren kunnen terecht bij Sociaal Team Noord, met vestigingen in het gemeentehuis in Slochteren en aan de Rembrandtlaan 12 in Hoogezand. Het Sociaal Team is bereikbaar via (0598) 729800 of [email protected]

Als maatschappelijk dienstverlener is Kwartier eveneens actief op het gebied van ouderenwerk, vrijwilligerswerk, mantelzorg, maatschappelijke activering en vrije tijd.

Voor alle duidelijkheid: verenigingen kunnen niet voor een financiële bijdrage aankloppen bij Kwartier voor het organiseren van activiteiten. Wel biedt Kwartier ondersteuning bij het vinden en aanvragen van subsidies.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Kwartier Zorg & Welzijn via telefoonnummer (0598) 364900 of kijk op www.kwartierzorgenwelzijn.nl.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30