Laatste ’t Bokkeblad na bijna 43 jaar

Laatste nieuws

Op vrijdag 29 september 1978 zag een nieuw huis-aan-huisblad het licht in ”De Woldstreek”. Journalist en eigenaar Ton Hulst, woonachtig op Denemarken bij Slochteren, liet die vrijdag de eerste editie van ’t Bokkeblad verschijnen: een gratis onafhankelijk huis-aan-huis-blad. Hulst koos voor de naam ’t Bokkeblad, omdat in Groningen kleine huis-aan-huis krantjes bokkebladen werden genoemd.

Het was dus een soortnaam, maar Hulst maakte er een eigen naam van. De eerste editie van de nieuwe krant kondigde zich als volgt aan: Een nieuwe krant met een ’oude’ naam: ’t Bokkeblad. Een krant voor Groot-Slochteren, groot in oppervlakte, groot in aantal dorpen, bijnagroot in inwonertal. Een gebied in ieder geval, waarin de afstanden groot zijn en waar je, ondanks de bestuurlijke samenhang, bijna een beetje het ’zicht’ op elkaar kwijt raakt.

Daarom is ’t Bokkeblad er, een bokkeblad in de beste traditie van ’bindend element tussen mensen in een streek’. Een krant, die werkelijk bokkeblad wil zijn, maar dan redactioneel gedegen aangepakt en technisch op de meest moderne wijze vervaardigd. Daar was vraag naar, vandaar dat hier het eerste nummer is. ’t Bokkeblad is een onafhankelijke krant, zonder politieke bindingen, maar met grote belangstelling voor het gemeentelijke politieke toneel.

Daarnaast: een bron van nieuws en informatie uit alle hoeken en gaten én van gewoon interessante dingen. Een gezinsblad dus. Huis-aan-huis verspreid, dus ook nog de beste etalage voor de middenstand. En een krant, waarin u inderdaad ook uw bok kunt verkopen. In de startfase had ’t Bokkeblad het moeilijk, zo blijkt ook uit enkele redactionele artikelen in 1978 en 1979. Na zo’n drie maanden was de krant kostendekkend. Met het overnemen van het abonnee-blad ”De Woldstreek” in januari 1980 en daarna het opheffen van het blad, was de concurrentie verdwenen.

Vanaf dat moment gingen ook de publicaties van de gemeente Slochteren over naar ’t Bokkeblad. Hierdoor kreeg ’t Bokkeblad ’wat lucht’ en wist het zich tot een gerespecteerd blad te ontplooien, zowel bij de lezers als bij de middenstanders. Rasjournalist Ton Hulst mocht niet lang genieten van ’zijn kindje’; hij overleed in 1983 op 44-jarige leeftijd, veel te vroeg en veel te jong. Zijn vrouw, Petra Hulst-Krouwel zette het werk van haar man voort.

Eind 1987 nam ze het besluit om ’t Bokkeblad van de hand te doen aan haar medewerkers Henk Fokkema (sinds 1 oktober 1983 werkzaam bij ’t Bokkeblad) en Herman Lambeck (sinds 1 november 1984 in dienst van ’t Bokkeblad). Op 1 januari 1988 was de overname een feit. Vanaf de oprichting was ’t Bokkeblad gevestigd aan de Zuiderstraat in Noordbroek. Een lang gekoesterde wens om een eigen onderkomen in Slochteren te hebben ging in 1983 in vervulling, toen het pand aan de Hoofdweg 11 in Slochteren, tegenover de Fraeylemaborg, werd aangekocht en betrokken.

Nadat Henk Fokkema en Herman Lambeck in 1988 ’t Bokkeblad hadden overgenomen, besloten ze een nieuwe (eigen) locatie te zoeken. Begin 1990 werd het Groene Kruisgebouw (toen nog consultatiebureau) aan de Hoofdweg 4 in Slochteren gekocht. Na al die jaren is ’t Bokkeblad hier nog steeds gevestigd. Vanaf de start in 1978 werd ’t Bokkeblad wekelijks op vrijdag verspreid. Vanaf 6 maart 1980 werd dat veranderd in donderdag. Vanaf 8 januari 1996 wordt ’t Bokkeblad, op verzoek van onze adverteerders, verspreid op woensdag.

In het begin had ’t Bokkeblad een oplage van een kleine 7.000 exemplaren. In de loop der jaren is de oplage gegroeid naar een aantal van ruim 8.000 in 2005 en zo’n 9.000 stuks in 2010. Op dit moment is de oplage van ’t Bokkeblad 11.500 exemplaren. Op 14 juni 2013 overleed Herman Lambeck, na een korte ernstige ziekte, op 54-jarige leeftijd. Hiermee kwam een einde aan een succesvolle samenwerking van bijna 30 jaar.

Nadat Henk Fokkema vorige maand plotseling is overleden, kwam zijn familie voor een moeilijke keuze te staan. Dit heeft helaas geresulteert tot het moeilijke besluit om de werkzaamheden omtrent de krant per 1 september aanstaande te stoppen. Voor u ligt, na bijna 43 jaar, de laatste editie van ’t Bokkeblad. We willen iedereen die in deze jaren op welke manier dan ook heeft meegewerkt bedanken.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30
1500+ abonnees