☏ (0598) 42 20 70 | 📧 [email protected]

Langstzittend raadslid Fré Bos 25 jaar volksvertegenwoordiger

Aanbevolen

Koning bezocht Overschild en Siddeburen

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag 27 mei een werkbezoek gebracht aan Overschild en Siddeburen. In Overschild sprak de...

MFC aanwinst voor Siddeburen

Ruim zes jaar nadat het idee werd geboren om in Siddeburen een Multi Functioneel Centrum te realiseren...

Jeugdjournaal maakte reportage bij obs de Springplank

Op woensdag 27 mei werd obs de Springplank in Siddeburen benaderd door het jeugdjournaal. Of ze langs...

Op maandag 4 maart aanstaande is het exact een kwart eeuw geleden dat Fré Bos voor het eerst werd benoemd tot raadslid, om vervolgens niet meer van het politieke toneel te verdwijnen. Hiermee is hij het langstzittend raadslid van de gemeente Midden-Groningen. Na deze raadsperiode vindt hij het echter welletjes. ”Dan draag ik het stokje over aan een jongere generatie.”

Bos is een bekend gezicht in de Woldstreek. Zijn markante kop en warme stem zijn typerend voor de goedlachse volksvertegenwoordiger. Vroeger was hij pedicure en had hij een schoenenwinkel in Siddeburen, nu is hij er de lokale makelaar. Daarnaast is Bos voorzitter van de Stichting Slochter Jaarmarkt, voorzitter van de Uitvaartvereniging in Siddeburen en treedt hij in Slochteren sinds vele jaren op als Goedheiligman.

Hij is altijd maatschappelijk betrokken geweest. ”Als voorzitter van de Handelsvereniging Siddeburen nam ik eind jaren tachtig deel aan de ’commissie zelfstandigen’ en in de hoedanigheid van actief volleyballer was ik voorzitter van de ’sportraad’. Zo kwam ik in aanraking met de gemeentepolitiek.”

In 1989 werd Bos lid van het CDA, een jaar later stond hij ook al op de kieslijst. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 stond Bos voor het eerst op een verkiesbare plek en werd hij benoemd tot raadslid. In de twee raadsperioden daarna was hij wethouder. ”Van 1998 tot 2002 was ik raadslid én wethouder. Daarna werd het dualisme ingevoerd en kon je als wethouder geen deel meer uitmaken van de gemeenteraad.” Na de verkiezingen in 2006 maakte zijn partij geen deel meer uit van het nieuwe college en was Bos wethouder af. ”Dat was best moeilijk, maar ik ben toen heel bewust wél in de raad gaan zitten.

Ik was tenslotte de lijsttrekker geweest, en om dan je hielen te lichten vind ik kiezersbedrog. Zo is dat in 2017 bij de herindelingsverkiezingen voor Midden-Groningen ook gegaan. Eigenlijk wilde ik toen al stoppen. Daarom stond ik op een onverkiesbare zevende plek. Door voorkeursstemmen werd ik echter toch verkozen. Dan moet je ook je verantwoordelijkheid nemen.”

Hoewel hij zijn acht jaren wethouderschap als ’erg mooi’ betitelt, is Bos als raadslid nog beter in zijn element. ”Wanneer je onderdeel bent van het college voer je het beleid uit en moet je je daarvoor vaak verdedigen. Dat is geen gemakkelijke opgave. Als raadslid sta je nog dichter bij de gemeenschap en kun je de inwoners rechtstreeks bedienen.

Juist dat is mijn grootste drijfveer als politicus.” Zijn portefeuille bestaat meestal uit financiën, volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu. ”Omdat ik ondernemer ben moet ik extra waakzaam zijn op de gedragscode en mijn integriteit. Ik bemoei me bijvoorbeeld niet met de nieuwe woonvisie, zoals de gemeente Midden-Groningen die deze maand heeft gepresenteerd.

Dan laat ik de woordvoering over aan een partijgenoot. Op het gebied van de aardbevingsproblematiek heeft mijn baan voordelen. Ik weet uit de praktijk exact wat er bij de inwoners speelt.”

Bos moest na de herindeling wel wennen aan de overgang naar Midden-Groningen. ”We zijn van 17 naar 33 raadsleden gegaan. Dat is een groot verschil. Er zijn nieuwe partijen bijgekomen en er zitten veel nieuwe gezichten in de raad. Dan is het toch even aftasten.” Volgens hem was de vergadercultuur in onze oude gemeente bovendien uniek. ”Op z’n Slochters was een begrip in onze gemeentepolitiek.

Het stond voor de vriendelijke manier van debatteren, heel anders dan wat ze in Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde gewend waren. De nieuwe raadsleden zijn echt gebaat bij de Slochterse gemoedelijkheid, er wordt nu niet meer geruzied. Bij sommige items moet je echter boven de politiek staan,” aldus Bos.

”In het gaswinnings- en aardbevingsdossier moeten alle partijen gewoon samen optrekken in het belang van de gemeenschap. Dat dient een groter belang dan lokale partijbelangen.” Hoewel hij aangeeft met zijn laatste termijn bezig te zijn is Bos allerminst aan het afbouwen. ”Dat zit niet in mij.

De politiek neemt nog steeds minimaal drie avonden van mijn week in beslag. Zoals het nu lijkt doe ik bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2022 echter een stapje terug, dan ben ik 64. Er lopen bij het CDA veel gedreven talenten rond, die wil ik niet in de weg staan.” Lachend eraan toevoegend: ”En als ze willen dat ik lijstduwer word, kondig ik dit keer wél aan dat ik óók bij voldoende voorkeursstemmen niet meer plaats neem in de gemeenteraad.”

Laatste Nieuws

Koning bezocht Overschild en Siddeburen

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag 27 mei een werkbezoek gebracht aan Overschild en Siddeburen. In Overschild sprak de...

MFC aanwinst voor Siddeburen

Ruim zes jaar nadat het idee werd geboren om in Siddeburen een Multi Functioneel Centrum te realiseren nadert het gebouw aan de...

Jeugdjournaal maakte reportage bij obs de Springplank

Op woensdag 27 mei werd obs de Springplank in Siddeburen benaderd door het jeugdjournaal. Of ze langs mochten komen om kinderen te...

Fraeylemaborg weer geopend voor publiek

Op Landgoed Fraeylemaborg kan iedereen deze zomer actief aan de slag. Een expositie bezoek kan worden gecombineerd met schilderen in het park, muziek maken...

Officiële opening MFC Siddeburen uitgesteld

Na de oplevering door Fledderman Bouw half april jl. en verdere afwerking en inrichting is het nieuwbouwgedeelte van het Multi Functioneel Centrum Siddeburen inmiddels...
- Advertisement -

Meer zoals dit

X