Lockdown had ook gevolgen voor een aantal tradities tijdens jaarwisseling

Laatste nieuws

De lockdown had afgelopen jaarwisseling ook gevolgen voor een aantal tradities, die niet of in afgeslankte vorm door konden gaan. Eén van de bekendste tradities in de Woldstreek is Kloksmeer, waarbij in diverse dorpen de klok van de plaatselijke kerktoren maar liefst twaalf uur lang onafgebroken wordt geluid. Om deze zware taak te volbrengen gaan de klokkenluiders normaal het dorp rond om geld op te halen voor de ‘kloksmeer’: een klokje om de keel te smeren.

Op nieuwjaarsdag kunnen dorpsbewoners de klokkenluiders nieuwjaarswensen brengen en mogen ze het klokkentouw even overnemen. In Schildwolde en Siddeburen was het door de huidige regels helaas stil in de nacht van 1 januari, in Hellum werden de klokken wel geluid van 23.45 tot 02.00 uur. In Schildwolde leek het eerst allemaal haalbaar en was het klokluiden binnen de maatregelen ook mogelijk. Naarmate de jaarwisseling naderde en er nieuwe maatregelen kwamen werd door de bestuursleden van Kloksmeer Schildwolde vaker vergaderd dan ooit, waarbij ze uiteindelijk op een scenario kwamen waar de kern van de traditie zonder publiek en met zeer veel inzet van de lopers in stand gehouden had kunnen worden. Het virus kwam echter zo dichtbij dat ook binnen Kloksmeer Schildwolde besmettingen werden geconstateerd.

Op 30 december konden ze dan ook niet anders dan besluiten het klokluiden af te gelasten. Een andere traditie is het carbidschieten, waarbij het jaar wordt uitgeknald. Waar vriendengroepen elkaar opzoeken en het publiek doorgaans ook ruim vertegenwoordigd is, ging het carbidschieten nu met minder gezelligheid gepaard. In afgeslankte vorm waren er her en der toch plekken waar 2020 maar wat graag uitgeknald werd, zoals op bovenstaande foto aan de Singel in Schildwolde.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30
1500+ abonnees