De gemeente Slochteren kreeg op zaterdag 15 juli bezoek uit de Staat Utah. Het betrof een gezelschap van 27 Amerikanen, allen nazaten van de families Kap, Boekweg, Dallinga en Zeeman. Deze families, die rond 1900-1910 naar de Verenigde Staten zijn geëmigreerd, en lid zijn van de Jesus Christ Mormon Church, willen graag de geboortegrond van hun voorouders beter leren kennen.

”Leden van onze kerk zijn erg geïnteresseerd in hun afkomst,” verklaarde deelnemer Joseph Boekweg (geheel links met paraplu). Zijn grootvader was geboren in Siddeburen. Op zijn smartphone toonde hij zijn stamboom die teruggaat tot in de 18e eeuw: ”Mormonen beschikken over een schat aan genealogische gegevens. Dat heeft met de doop te maken. Wij geloven dat alleen gedoopten tot het Koninkrijk Gods toetreden en het eeuwige leven verkrijgen. Voorouders kunnen postuum alsnog worden gedoopt.

Hun namen moeten dan wel worden achterhaald, vandaar ons onderzoek.” Loco-burgemeester Jan Jakob Boersma ontving het gezelschap, waarbij ook vijf Nederlandse nazaten waren aangesloten, bij restaurant De Boerderij. Hij kreeg het kolossale naslagwerk ’The Story of Jacob and Geessien Boekweg, Kap’ overhandigd, dat een plaatsje krijgt in het gemeente-archief. Aansluitend kreeg de groep een rondleiding door de Fraeylemaborg.