De Kunstuitleen Slochteren wordt ernstig bedreigd in haar voortbestaan. Om de kunstuitleen en de kunsthal in het gemeentehuis draaiende te kunnen houden zijn op korte termijn nieuwe bestuursleden en extra vrijwilligers nodig. Vorige week heeft het bestuur van de Kunstuitleen een brief aan de leden gestuurd waarin zij het volgende schrijft: ”Wij, als vrijwilligers kunnen het niet meer bolwerken. Rumoerige tijden met steeds minder vrijwilligers, steeds minder leden en steeds minder uitgeleende kunst, maken dat wij besloten hebben per 1 januari 2016 de Stichting Artos, waar de Kunstuitleen Slochteren en de Kunsthal onderdeel van uitmaken, op te heffen.” Eerdere oproepen in deze krant hebben wel een aantal nieuwe vrijwilligers opgeleverd, maar dat is volgens het bestuur nog steeds niet voldoende. De drie bestuursleden, die tevens vrijwilliger zijn tijdens de openingstijden van de kunstuitleen, zouden graag fris bloed in het bestuur zien komen, zodat zij zich kunnen terugtrekken. Hoewel de nood hoog is, zijn er ook positieve ontwikkelingen bij de kunstuitleen. Zo is er in samenwerking met ’t Bokkeblad een mooie nieuwe website vervaardigd. Er zijn contacten met Hoogezand voor het samen organiseren van nieuwe exposities. Met de komende gemeentelijke herindeling liggen er kansen in de samenwerking met de andere gemeenten. En niet in de laatste plaats heeft de Kunstuitleen Slochteren in de loop van de jaren een prachtige collectie kunst opgebouwd van ongeveer 600 kunstwerken die in prima conditie verkeren.

Van de nieuwe vrijwilligers wordt verwacht dat zij mooie en spraakmakende exposities willen inrichten, kunst willen uitlenen, maar vooral de kunstuitleen en de exposities een nieuw elan willen geven en kunst onder de aandacht van mensen brengen. De kunstuitleen zou graag uit het hoekje achter de bibliotheek kruipen om een plaats te krijgen in het centrum van de aandacht van mensen met als slogan: ”Maak kunst weer levend in Slochteren!”

Een spoedoverleg met de gemeente Slochteren, die eigenaar is van de hele kunstcollectie, heeft vorige week woensdag nog niet tot een adequate oplossing van de ontstane problemen geleid. In een advertentie op pagina 3 staan de gegevens hoe u zich kunt aanmelden als vrijwilliger.

Ook als u geen vrijwilliger kunt worden bent u natuurlijk van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen in de kunstuitleen aan de Hoofdweg 1-II in Slochteren (bij de bibliotheek).

De gehele collectie is ook te zien op de website www.kunstuitleenslochteren.nl.