De gedenkzuil voor Kornelis ter Laan aan de Hoofdweg in Slochteren is tijdens één van de stormen in de afgelopen weken beschadigd. Bij ’t Bokkeblad kwamen enkele tips binnen van oplettende Slochtenaren die dachten dat een deel van het monument was ontvreemd. Dat is dus niet het geval. De bronzen ganzenveer bovenop de zuil werd geraakt door een vallende tak. De gemeente heeft het beschadigde element meegenomen en bekijkt momenteel hoe deze kan worden gerestaureerd.

Het gedenkteken van K. ter Laan aan de overzijde van het Erfgoedplein bestaat uit een bakstenen lessenaar met daarop een uitgerolde perkamentrol en een inktpot met ganzenveer. In april 2010 werden delen van het kunstwerk van de in 2001 overleden kunstenaar Wladimir de Vries, de koperen buste en ganzenveer, al eens gestolen. Het monument ter nagedachtenis van de Groninger publicist en politicus werd daarbij ernstig beschadigd. De diefstal en vernieling leidde destijds tot grote verontwaardiging in de Slochter gemeenschap en bij de nabestaanden van K. ter Laan. Vier maanden later werden de gestolen spullen door de politie teruggevonden bij een ijzerhandelaar en kon het monument worden gerestaureerd.

Kornelis ter Laan werd geboren aan de Groenedijk in Slochteren in 1871 en overleed in 1963 in Utrecht. Met zijn ’Nieuw Groninger Woordenboek’ ontwikkelde hij zich in 1929 tot motor van de Groninger Beweging. De Stichting ’t Grunneger Bouk reikt sinds 1983 jaarlijks de K. ter Laan Prijs uit aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van de Groninger taal en cultuur. Ter Laan was tevens Tweede Kamerlid en de eerste sociaaldemocratische burgemeester van Nederland.