Laatste nieuws

Motorhuisje van molen in Overschild wordt in ere hersteld

Het lijkt een eenvoudig schuurtje, maar het is een uniek voorbeeld van het begin van de industrialisatie: het motorhuisje van molen Windlust in Overschild. Het wordt in ere hersteld en gaat in 2020 open voor publiek.

Trots poseert molenaar Marius Biesheuvel bij ’zijn’ molen Windlust, met het bijzondere bijgebouw.Steeds meer windmolens werden in het begin van de twintigste eeuw met een motor uitgerust, voor windstille dagen. De motor kwam in een gebouwtje naast de molen. Maar waar van de ooit elfduizend windmolens in Nederland er zo’n elfhonderd over zijn, zul je een motorhuisje sporadisch aantreffen.

De meeste zijn al lang afgebroken. ”Het motorhuisje van molen Windlust is uniek,” zegt voorzitter Reint Huizenga van de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen (MSMOG) dan ook. ”Net als de molen is het motorhuisje inmiddels een rijksmonument. De molenstichting laat het herstellen, om ook dit deel van de molengeschiedenis te behouden en tegelijk iets te betekenen voor educatie en recreatie.”

Molen Windlust dateert uit 1859, toen boeren hem lieten bouwen voor het malen van graan voor veevoer. Toen er steeds meer bebouwing omheen kwam, is de hele molen in 1914 opgetild en is er een deel onder gemetseld en een omloop gemaakt. In hetzelfde jaar kwam het motorhuisje.

Toen de molenstichting het motorhuisje kocht, stond het op instorten en de motor stond er al jaren niet meer in. Toch was voor de kenner de historische en architectonische waarde overduidelijk. Een meevaller waren de karakteristieke dakpannen van cement die er nog op lagen. Er wordt nu hard gewerkt aan de restauratie en versterking van het bouwwerk, wat naast eigen financiële inbreng van de MSMOG financieel mogelijk is dankzij de gemeente Midden-Groningen en het NAM Leefbaarheid en Duurzaamheid Programma. En dan is het nog even wachten op het klapstuk: een motor.

”Ik hoop op een Brons-motor,” zegt molenaar Marius. Het bestuur onderzoekt een aantal opties en beaamt dat een Brons-motor heel mooi zou zijn. ”Zo één stond hier vroeger ook,” zegt secretaris Harry Westerhof, ”Brons-motoren werden gemaakt in Appingedam.”

Wanneer alles klaar is, kunnen bijvoorbeeld wandelaars of fietsers op openingsdagen behalve de molen ook het motorhuisje bezichtigen. Ze staan langs een fietsroute naar het Schildmeer en langs wandelroute ’Ommetje Windlust’.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30