Voorpagina Kolham Museum ’40-’45 organiseert een drietal open dagen

Museum ’40-’45 organiseert een drietal open dagen

Afgelopen zaterdag hield Museum ’40-’45 aan de W.A. Scholtenlaan in Kolham een Open Dag. Chris Scholtens (68) heeft sinds zijn twaalfde een indrukwekkende collectie met verscheidene gebruiksvoorwerpen en ander materiaal uit de Tweede Wereldoorlog weten te verzamelen. Zijn fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog begon toen hij van zijn opa pamfletten kreeg die in 1939 waren uitgestrooid boven Oost-Groningen. Sindsdien be­zocht Scholtens vlooienmarkten, tentoonstellingen en beurzen waar hij spullen kocht en ruilde met andere verzamelaars. Ook komt het vaak voor dat hij attributen geschonken krijgt.

Ieder item in het museum in Kolham heeft zijn eigen verhaal en daarover vertelt de enthousiaste verzamelaar honderduit. Een mooie anekdote weet hij te vertellen over een item dat uiteindelijk nooit in zijn bezit is geweest. Een ontmoeting met een Canadees echtpaar uit Ottawa leidde er uiteindelijk toe dat Chris zich moest melden bij de politie, er was namelijk een verdacht pakketje onderschept door de douane. De Canadees vertelde een oude Duitse vlag in zijn bezit te hebben en deze graag aan het museum wilde schenken, bij terugkomst in Canada zou hij de vlag opsturen.

Niet wetende dat deze vlag zo’n twintig jaar eerder door zijn vrouw weggegooid was, omdat de vlag nogal stonk. Omdat hij zijn belofte niet waar kon maken besloot de man een aantal andere oorlogs items op te sturen, maar deze items kwamen niet door de douane. Het bleek om een tweetal handgranaten te gaan, weliswaar onklaar gemaakt, maar dat is van buitenaf niet zichtbaar. Scholtens werd dus gesommeerd naar het bureau te komen en daar een afstandsverklaring te ondertekenen waarmee hij afstand deed van de explosieven. Een schenking die wel een mooi plaatsje heeft in Museum ’40-’45 zijn 13 natuurgetrouwe grote modelboten, gemaakt door Jörg Fuhrmann.

Het betreft modellen van de Duitse Kriegsmarine, de Royal Navy en de Volksmarine-DDR. Al deze boten zijn op een schaal van 1:175 en 1:200 gemaakt en hebben een lengte van minimaal 1 meter 40. Een bekend exemplaar is de onderzeeboot U-96, bekend van het boek en de verfilming van ‘Das Boot’. Verder gaat het om bijvoorbeeld de Bismarck, de HMS Hood en de Prince of Wales. Fuhrmann werd in 1941 geboren in de voormalig Oost-Duitse plaats Demmin, nabij Rostock. Na zijn diensttijd, als elektricien, bij de DDR-Marine ging hij over naar de koopvaardij van de DDR.

Daar is hij in 1963 in de haven van Antwerpen gevlucht en heeft zich aangegeven bij de Ambassade van West-Duitsland. Hij ging vervolgens over naar de West-Duitse Koopvaardij, waarmee hij in 1966 op het hospitaalschip de Helgoland meeging naar Saigon (Vietnam). Op de Helgoland leerde hij zijn vrouw kennen, die werkzaam was als verpleegster. Sinds 1998 woont het echtpaar in Winschoten. Zaterdag 29 augustus en 26 september opent Scholtens de deuren van zijn museum op Bedrijvenpark Rengers wederom tussen 10.00 en 17.00 uur. De Open Dag op 26 september zal in het teken staan van de Luchtoorlog, de expositie wordt die dag uitgebreid met materiaal van bevriende verzamelaars. Op zaterdag 31 oktober houdt het museum een grote ’40-’45 Boekenmarkt van 13.00 tot 17.00 uur.

Laatste nieuws

Koninklijke Onderscheidingen voor 3 brandweervrijwilligers

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heeft zaterdagavond 28 november drie Koninklijke Onderscheidingen bij Bijzondere Gelegenheid uitgereikt aan de heren...

Gerard Renkema stopt als raadslid

Na achttien jaar raadslid namens D66 te zijn geweest in Slochteren en Midden-Groningen, stopt Gerard Renkema uit...

Sinterklaas is ook in Siddeburen aangekomen

De Sinterklaasactie in Siddeburen is ondanks de coro­namaatregelen een groot succes geworden. De kleurplatenactie leverde maar liefst...

Misschien vindt u dit ook wel leukGERELATEERD
Aanbevolen voor u