Nationale ombudsman bracht bezoek aan Overschild

Laatste nieuws

De Dorpsverenigingswerkgroep Versterking Overschild (DVO) mocht op vrijdagmiddag 25 september de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen ontvangen in dorpshuis de Pompel. Zes leden van de werkgroep spraken met hem en zijn drie medewerkers over de ongelijke behandeling van verschillende dorpsbewoners door de opeenvolgende reeks van overheidsmaatregelen en pilots in het versterkingsdossier.

Bewoners van de Meerweg vallen onder batch 1467, Graauwedijk en Kanaalweg onder 1588 en het buitengebied heeft batchnummer 3260 gekregen. Binnen deze batches zijn ook nog onderverdelingen te maken: de meest recente voor batch 3260 zijn de HRA P50, P90 groepen, ook weer onder te verdelen in koplopers en bewoners in een regulier proces. De uitwerking van deze onderverdelingen resulteren in zeer verschillende maatregelen die nodig geacht worden om de veiligheid van de bewoners te garanderen.

Het steeds terugkerende uitstel dat het versterkingsproces kenmerkt heeft geleid tot uitersten: van de bouw van een compleet nieuw huis tot versterking middels klossen en muurankers. Dit terwijl zulke, in 2016 en 2017 onderzochte, huizen niet dramatisch van elkaar verschillen en op vergelijkbare gedateerde funderingen staan. Het heeft echter alles te maken met het tempo waarin de NCG indertijd de woningen aan de beurt liet komen voor technische doorrekening.

Intussen stonden levens van de bewoners stil, plannen voor verbouwingen werden vooruit geschoven in de veronderstelling dat alles in één keer aangepakt kon worden. Bewoners van Overschild in de kern en in het buitengebied zijn wel gezamenlijk meegenomen in alle voorbereidingsgesprekken die door de NCG en de gemeente werden georganiseerd. Maar de laatste groep lijkt nu buiten de boot te vallen: geen of minder mogelijkheden voor koppelkansen, geen kansen in de energietransitie of voor maatregelen die kunnen leiden tot een minder schadegevoelige woning. De Nationale ombudsman was vol begrip en nam een aantal punten mee om de ministers van EZK en BZK en volksvertegenwoordigers onder de neus te wrijven: ”Waar blijkt eigenlijk uit dat ’de bewoner centraal staat’, wat wordt met ’ruimhartige compensatie’ bedoeld en hoe denkt men de resulterende sociale ongelijkheid, veroorzaakt door overheidshandelen, aan te pakken?”

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30