Nestkastjes in eikenbomen in Scharmer geplaatst

Laatste nieuws

De opkomst van de eikenprocessierups was afgelopen zomer vaak in het landelijke nieuws. Ook in Midden-Groningen werden de eerste bomen voorzien van een rood/wit lint, een teken dat de nesten van de eikenprocessierups ook huisden in Midden-Groningen. In Scharmer staat alleen al langs de Hoofdweg een groot aantal eikenbomen.

Reden voor het bestuur van de Dorpsvereniging om met de inwoners preventiemogelijkheden te on­der­zoeken. De eikenprocessierups wordt gegeten door verschillende vogels (koolmezen, pimpelmezen, boomkruipers). Nestkastjes in de eikenbomen aan de Hoofdweg kan deze vogels lokken en verleiden hierin hun nestjes te bouwen.

Als deze vogels vervolgens de eikenprocessierupsen opeten hoopt men de komende zomer op minder overlast. Na overleg met de gemeente zijn er dertig nestkastjes geleverd, gemaakt door Wedeka in Ter Apel. Een zestal inwoners van Scharmer heeft deze nestkastjes opgehangen en monitort deze kastjes. De resultaten worden gerapporteerd aan de gemeente. De eerste koolmeesjes zijn al bij de nestkastjes gesignaleerd en de Dorps­vereniging hoopt dat ze zich thuis gaan voelen in de eikenbomen in Scharmer.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30