Op zaterdag 18 maart werd op feestelijke wijze het startschot gegeven voor de nieuwbouw van manege De Woldstreek in Schildwolde. Burgemeester Geert-Jan ten Brink en wethouder Anja Woortman werden speciaal voor deze gelegenheid per koets opgehaald van het gemeentehuis. Even later onthulden zij samen het bouwbord.

De paardensportvereniging Schildwolde en Omstreken (voorheen Landelijke Rijvereniging Schildwolde) bestaat op 17 september negentig jaar. In plaats van achterom kijken blikt de vereniging echter voornamelijk vooruit. Met de bouw van een tweede hal wordt manege De Woldstreek klaargestoomd voor de toekomst.

Manege De Woldstreek is in eigendom van de Paardensportvereniging Schildwolde en Omstreken (SEO). De vereniging beschikt thans over een binnenmanege met kantine en een stallingsruimte, een buitenmanege en een weide. Het buitenterrein wordt regelmatig gebruikt voor de wedstrijden die de vereniging organiseert. Het onderhoud van de terreinen en het gebouw wordt door vrijwilligers uitgevoerd. ”Paardensportvereniging SEO is een actieve vereniging die een groot aantal leden heeft en drijft op de inzet van vrijwilligers,” zegt Ellen Schat, secretaris van de vereniging. ”Na een aantal moeilijke jaren is ons ledental weer groeiende en dus kunnen we onze blik naar voren richten. Afgelopen januari is er bovendien een nieuwe beheerder in het pand getrokken die de dagelijkse verzorging van de paarden en het beheer van het terrein op zich neemt. Daar zijn we zeer content mee.”

De oude schuur van manege De Woldstreek is duidelijk aan vervanging toe. De muren zitten vol scheuren en de faciliteiten voldoen niet meer aan de eisen van de tijd. Een bouwcommissie onthulde jongstleden zaterdag de nieuwbouwplannen aan het publiek. Volgens Schat begint de sloop al over een paar weken. Die gaat in twee delen, zodat de stalling voor de paarden gewaarborgd blijft. Op de plaats van de oude schuur komt een nieuwe hal met stallen, zadelkamer en een kleine inrijhal. ”Rond de datum van het jubileum, ik verwacht eind september, hopen we met een knalfeest de nieuwe hal te kunnen inwijden.” Ondertussen staat het wedstrijdseizoen voor de deur, met een impulsmarathon, diverse dressuur- en springwedstrijden en de traditionele koetsentocht. ”Alle activiteiten gaan tijdens de bouw gewoon door. Het gaat een druk jaar worden,” lacht Schat. Voor de nieuwbouw van de manege heeft het verenigingsbestuur bijdragen gekregen van diverse fondsen waaronder die van de NAM. ”Ook het gemeentelijk accommodatiefonds heeft een duit in het zakje gedaan,” zegt Schat. ”Om het project betaalbaar te houden zal de bouw gedeeltelijk worden uitgevoerd met de inzet van vrijwilligers. We hebben al veel enthousiaste aanmeldingen ontvangen, maar we kunnen nog wel wat extra handjes gebruiken.” Geïnteresseerden kunnen zich melden via [email protected]