Voorpagina Froombosch Sloop MFC Ruitenvelder in volle gang

Sloop MFC Ruitenvelder in volle gang

De sloop van MFC Ruitenvelder in Froombosch is in volle gang, het complex bestaat uit een school, sportzaal en dorpshuis. De school, die sinds september 2019 leeg staat, is als eerste gesloopt en nu wordt de rest ook ontmanteld. Als het hele gebouw gesloopt is wordt op dezelfde plaats een nieuwe Ruitenvelder gebouwd. Op het oude schoolplein staat een tijdelijke huisvesting zodat het verenigingsleven wel doorgang kan vinden.

De nieuwe Ruitenvelder, die net zo groot wordt als het oude dorpshuis, krijgt een café, een grote zaal met podium, een jeugdhonk en vergaderruimtes. Daarnaast komen er speeltoestellen rondom het gebouw te staan voor de jeugd. Een multifunctioneel gebouw waar Froombosch best trots op mag zijn, aardbevingsbestendig gebouwd en volledig naar de eisen van deze tijd. Voordat de bouw kan starten moet eerst de sloop worden afgerond. De firma B. Steenhuis Sloopwerken BV uit Scheemda is door de gemeente Midden-Groningen ingehuurd om het gebouw vakkundig te slopen.

Elke dag staan er dorpsgenoten met bewondering te kijken hoe handig de kraanmachinist het gebouw sloopt. Op de bouwplaats wordt alles direct gesorteerd, hout bij hout, ijzer bij ijzer en puin bij puin. De bek van de kraan kan alle kanten op bewegen en draaien waardoor de machinist het hele gebouw bijna in zijn eentje kan slopen. Alle balken, deuren, verschillende kozijnen en andere bouwmaterialen worden zo gesloopt dat ze geschikt zijn voor hergebruik. Projectleider Paul Westerdiep noemt dit circulair slopen. 

Duurzaam en veilig slopen, want alleen zo kunnen de bouwmaterialen weer hergebruikt worden. Daarmee levert de sloop van de Ruitenvelder een positieve bijdrage aan het milieu. De kraanmachinist is Gerrie Gremmer, hij werkt al 46,5 jaar voor de bijna 100 jaar oude firma Steenhuis en dit is zijn laatste klus. Een goede reden om hem aan het woord te laten.  “Slopen doe ik al mijn hele leven, altijd op de kraan,” zegt Gerrie. “Dit is een leuke klus, maar een kleintje vergeleken bij het slopen van het FC Groningen stadion aan de Zaagmuldersweg in Groningen of de nodige strokartonfabrieken in Oost-Groningen.” Ruim een jaar heeft hij geholpen bij de sloop van een winkelcentrum in Berlijn, waarbij hij de hele week van huis was.

Gerrie heeft door de hele provincie heen gezeten, het oude pand van Heiploeg in Zoutkamp of de Rabobanktoren van 45 meter hoog in Groningen dat waren echte grote klussen waar hij met plezier op terugkijkt. Binnenkort gaat hij zijn dagen anders inrichten, maar eerst breekt hij de Ruitenvelder af tot op de laatste steen.

Laatste nieuws

Koninklijke Onderscheidingen voor 3 brandweervrijwilligers

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heeft zaterdagavond 28 november drie Koninklijke Onderscheidingen bij Bijzondere Gelegenheid uitgereikt aan de heren...

Gerard Renkema stopt als raadslid

Na achttien jaar raadslid namens D66 te zijn geweest in Slochteren en Midden-Groningen, stopt Gerard Renkema uit...

Sinterklaas is ook in Siddeburen aangekomen

De Sinterklaasactie in Siddeburen is ondanks de coro­namaatregelen een groot succes geworden. De kleurplatenactie leverde maar liefst...

Misschien vindt u dit ook wel leukGERELATEERD
Aanbevolen voor u