De voorlichtingsavond van vorige week dinsdag voor de inwoners van Noordbroek over gezamenlijke opwekking van windenergie was uiterst succesvol. De informatieavond, die was georganiseerd door het Nut afdeling Noordbroek en de Dorpsadvies Raad (DAR), werd bezocht door zo’n vijftig belangstellenden. Alleen de jongere generaties lieten het afweten in MFC de Noordsuythoeve.

De bijeenkomst werd afgetrapt door de Groninger Energiekoepel (GrEK). In een heldere presentatie sprak Jantine Koppert over de noodzaak van alternatieve energievormen. Zij gaf aan dat Groningen de sterkst groeiende provincie is op het gebied van energiecoöperaties. Daarna was het de beurt aan Curtis Bänffer, voorzitter van de energiecoöperatie Duurzaam Duurswold, die al een dorpsmolen heeft staan in Hellum. Hij vertelde welke stappen bewoners kunnen zetten om tot een gezamenlijke coöperatie over te gaan.

De laatste presentatie was van het bedrijf EAZ Wind uit Hoogezand, dat kleine windmolens ontwikkelt en exploiteert. Accountmanager Bart Schuitema vertelde boeiend over het productieproces van de molens, die stroom levert voor tien tot vijftien huishoudens. Doordat de verschillende kanten van (gezamenlijke) windenergie werden belicht, kregen de Noordbroeksters een helder beeld van wat er op dit gebied allemaal (on)mogelijk is. Een vertegenwoordiger van de coöperatie Duurzaam Menterwolde kwam kort nog wat vertellen over zonnepanelen.

Hoewel de reacties op de presentaties overwegend positief waren, werden de afspraken nog niet concreet. Een voornemen tot de oprichting van een energiecoöperatie in Noordbroek werd dan ook niet uitgesproken, maar gezien de belangstelling en het enthousiasme lijkt dat slechts een kwestie van tijd.