Op donderdag 20 juli gaan de deuren van het schoolgebouw definitief op slot. Met de sluiting van OBS De Ent verdwijnt het basisonderwijs definitief uit Hellum. ”Na 64 jaar gaat de school met pensioen,” zegt directeur Klaas Smit. ”Zoals dat bij pensionarissen gebruikelijk is, maken we er een vrolijk afscheid van.”

OBS De Ent was volgens Smit een klassieke dorpsschool. ”Iedereen was hier welkom, ongeacht afkomst of religie. Persoonlijke aandacht is altijd een belangrijke waarde geweest voor onze school. We hebben de laatste jaren een paar beste dreunen gehad van de inspectie, maar ik ben blij dat de laatste eindtoetsen voldoende waren. Het onderwijs is op orde. We kunnen De Ent met een positief gevoel afsluiten.” De betrokken schoolleider heeft het schoolarchief doorgespit en komt met een krantenknipsel op de proppen van de opening van het gebouw.

”Burgemeester O.J. Scherphuis verrichtte de openingshandeling op 14 oktober 1953. Toen zaten er zestig leerlingen op de school. Later is het kleutergedeelte erbij gebouwd. De laatste verbouwing van De Ent dateert van 2010, toen de twee kantoortjes en het magazijn werden geplaatst.” Volgens hem koesteren vele oud-leerlingen, oud-leerkrachten en dorpsgenoten warme herinneringen aan de basisschool. ”Dit was altijd het bruisende middelpunt van Hellum en een ontmoetingsplek voor de dorpelingen. Daarom wil ik alle belangstellenden de kans geven om hier nog één keer op informele wijze samen te komen, zodat ze samen herinneringen kunnen op­halen.” Smit opent de schooldeuren voor deze ’reünie’ op woensdag 19 juli tussen 17.00 en 19.00 uur. Aanmelden is niet nodig.

Donderdag 20 juli 2017 zal de geschiedenis in gaan als sluitingsdatum van De Ent. Smit: ”Officieel is de laatste schooldag op vrijdag, maar ik wilde de kinderen niet confronteren met het leeghalen van de lokalen. Met een spectaculaire circusshow willen we de school vrolijk uitluiden. Op donderdagochtend houden we in het schoolgebouw onze generale repetitie en ’s middags, vanaf 15.30 uur, is de voorstelling in sporthal de Springbok in Siddeburen. Vanaf 17.00 uur is er voor de leerlingen en ouders een barbecue op het schoolplein.

Rond 19.30 uur nemen we dan toch echt afscheid: aan de jongste en oudste leerling de eer om de deur dicht te spijkeren. Dan zal er vast wel een traantje vloeien. Ook na de zomervakantie zal het voor iedereen even wennen zijn, maar de leerlingen weten gelukkig al waar ze terechtkomen en ook de leerkrachten zijn binnen Stichting OPOS herplaatst.” Smit heeft ook al kennis gemaakt met de nieuwe bewoners van het schoolgebouw. Stichting De Draad, de drijvende kracht achter het culturele familiefestival Art Carnivale, neemt volgens hem al binnenkort zijn intrek in het pand.

De Draad huist nu nog in het oude postkantoor van Delfzijl, maar dat wordt omgebouwd tot een gezondheidscentrum. Smit: ”Het stichtingsbestuur was heel enthousiast over het gebouw en de locatie. Ze gaven aan een soort ontmoetingsplek te willen creëren. Ze ontwerpen en bouwen zelf speelattributen en willen deze naast de school plaatsen. Dat zou geweldig zijn, want dit is de enige plek in het dorp waar kinderen veilig kunnen spelen, zonder dat er verkeer langs komt. Ik denk dat de gemeente en de inwoners van Hellum met deze opvolgers heel tevreden kunnen zijn.”