Ondanks corona toch meer leden Historische Vereniging ’Het Wold’

De verdwenen K. ter Laanbank, die stond bij het monument van de ereburger van de gemeente Slochteren, op de hoek van de Hoofdweg en de Noordbroeksterweg in Slochteren. Deze was door de gemeente aangeboden in 1951 en ook weer door de gemeente weggehaald in 1998.

Laatste nieuws

De Historische Vereniging ’Het Wold’ is opgericht in september 2001 en verdiept zich in de geschiedenis van de dorpen Kolham, Froombosch, Slochteren, Schildwolde, Overschild, Woudbloem en Luddeweer. Het doel van de vereniging is de historie levendig te gaan houden d.m.v. het organiseren van lezingen, excursies en het uitgeven van een periodiek, dat twee keer per jaar verschijnt met artikelen over diverse onderwerpen over het verleden en voorzien van beeldmateriaal.

Ook wordt daarbij soms de hulp van lezers gevraagd ten aanzien van herkenning van oude beelden en personen en wordt er gebruik gemaakt van gastschrijvers. Verder steekt de vereniging veel energie in het verzamelen van historisch materiaal.

Het jaar 2020 was voor de Historische Vereniging ’Het Wold’ ook een vreemd jaar, want de geplande bijeenkomsten konden niet doorgaan. Wel was het mogelijk om de beide periodieken uit te geven, waarbij in het meinummer speciaal aandacht werd geschonken aan de bevrijding in 1945.

In het voorjaar van 2020 hebben de bestuursleden Swander Nijborg, Ebel Sander en Kees Mollema het stickerplakboek ’De Woldstreek, daar houden we van’ samengesteld, die werd uitgegeven door PLUS Spithoff. Dat is een groot succes geworden, voor zowel de supermarkt als voor de historische vereniging.

Het bracht ’Het Wold’ geen windeieren, ze mochten meer dan 20 nieuwe leden noteren, o.a. van oud-inwoners, zelfs van buiten de provinciegrenzen, waardoor het ledenaantal inmiddels is gegroeid naar 260. ”We hoorden geluiden dat er zelfs boeken naar o.a. Canada zijn gegaan. We kregen vragen, opmerkingen, aanvullingen en materialen binnen en daar is de vereniging erg blij mee. Van de familie Spithoff kregen we alle ruimte voor het stickerplakboek en dat was erg prettig samenwerken,” aldus voorzitter Kees Mollema.

Een ander project waar de historische vereniging zich mee bezig houdt is het samenstellen van een boerderijenboek van alle (ook verdwenen) boerderijen in de dorpen in de Woldstreek. Dit project loopt al ongeveer tien jaar. Het vraagt heel veel zoek- en schrijfwerk. Veel werk is er al verricht door de overleden bestuursleden Jaap Wildeman en Kor Bouwman en oud-bestuurslid Andries Door­lag.

Vele uren hebben zij en een aantal huidige bestuursleden doorgebracht in het archief in het gemeentehuis, met een geweldige medewerking van de dames van dit archief. ”Helaas kunnen we vanwege corona al sinds maart 2020 geen onderzoek meer doen in het gemeentehuis. In dit opzicht zijn er ook zorgen over de toekomst van de beschikbaarheid van het archief, nu deze dit jaar gaat verhuizen naar het gemeentehuis in Hoogezand. Er zijn al wel gesprekken geweest, maar we moeten vermoedelijk rekening gaan houden met andere spelregels,” zo laat Mollema weten.

De vereniging is al jaren op zoek naar een geschikte archiefruimte in één van de dorpen. Mollema: ”Ook hierover zijn gesprekken geweest over lege of bijna lege gemeentelijke gebouwen en hebben we deze bekeken samen met medewerkers van de gemeente, maar helaas zonder resultaat. Het idee is dan ook dat de gemeente meer oog heeft voor de toekomst dan voor het verleden. Ons standpunt is echter: ’in het verleden ligt de toekomst!’ In een plaatselijk archief kun je bijvoorbeeld ook maandelijks een middag de deuren openen voor de inwoners met vragen en het eventueel inbrengen van materialen zoals oude foto’s, aktes en gebruiksartikelen.”

Bijzondere projecten

Op verzoek van een kleindochter van K. ter Laan (ereburger van de voormalige gemeente Slochteren) is de historische vereniging een zoektocht begonnen om een klein gedeelte van het archief van haar opa permanent  tentoongesteld te krijgen in zijn geboortedorp Slochteren.

De vereniging is ook alert t.a.v. het slopen van bijzondere objecten. Mollema: ”Denk hierbij aan de sloop van de molen van Tuinema in Slochteren. ’Het Wold’ had hiervoor een uitgewerkt plan, maar de toenmalige wethouder wilde er niets van weten, met als resultaat nu al jaren een braakliggend terrein bij de entree van het dorp.”

Al met al is de Historische Vereniging ’Het Wold’ springlevend en actief, ook gezien het aantal aanwezigen, in normale tijden, bij de activiteiten voor de leden, maar ook het enthousiasme van de bestuursleden, waarin sinds kort ook een vrouw actief is, Floor Boonstra, is ongekend.

’Het Wold’ heeft een website en een Facebookpagina met inmiddels 460 volgers en is bereikbaar via [email protected]

Stickerplakboek enorm succes

In het begin van het jaar 2020 ontstond het idee bij de familie Spithoff om in de PLUS supermarkt in Schildwolde een historische spaaractie op touw te zetten voor hun trouwe klanten. Namens de familie kijkt Arjan Spithoff terug op een bewogen jaar: ”Bij het maken van een stickerplakboek hadden we wel hulp nodig en daarom hebben we contacten gelegd met de Historische Vereniging ’Het Wold’, niet wetende dat het een bijzonder coronajaar zou worden.

Toen hebben we ons de vraag gesteld: gaan we er mee door of stellen we het uit? Gelukkig hebben we niet voor het laatste gekozen. Misschien wel juist dankzij de diverse maatregelen is het uitgeven van stickerplakboek ’De Woldstreek, daar houden we van’ uitgedraaid op een geweldig succes. In totaal zijn er 2.700 boeken in no time over de toonbank gegaan en staat er nu nog een bestelling van 300 boeken open.

Zoals het nu lijkt worden deze eind februari 2021 geleverd. In totaal 3.000 boeken hebben straks de weg gevonden in de regio en zelfs ver daar buiten. Ook aan media aandacht geen gebrek: zelfs RTV Noord kwam een kijkje nemen naar wat voor een speciale spaaractie daar wel niet aan de gang was in Schildwolde. Via Facebook en vele andere social media werd er door mensen stickers geruild en kregen mensen het boek compleet. Ondertussen zijn we alweer bezig met een nieuwe historische actie.

Nu in een totaal andere vorm. Dus hou ook dit jaar weer onze Facebook en advertenties in de gaten om op de hoogte te blijven van onze acties. Via deze weg willen we nogmaals onze dank uitspreken aan de Historische Vereniging ’Het Wold’ voor de geweldige samenwerking!”

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30