Ontknoping Nederlands Kampioenschap grasbaanraces in Siddeburen

309

Motorsportlief­hebbers zullen verheugd zijn: voor het eerst in twee jaar staat Siddeburen weer eens in het teken van de grasbaanraces. Op zaterdag 30 september vinden in het Wigton Stadion de afsluitende wedstrijden plaats om het Nederlands Kampioenschap.

Organisator MSC Siddeburen maakte in december 2015 bekend te stoppen met de internationale grasbaanraces (ONK) in het Wigton Stadion. Volgens vice-voorzitter Jack Bloeming was de organisatie van een dergelijke wedstrijd financieel niet meer haalbaar. Teruglopende bezoekersaantallen, duurdere contracten van buitenlandse coureurs en minder sponsorinkomsten lagen ten grondslag aan die beslissing.

Bovendien was de regen in de laatste jaren meermaals spelbreker geweest, waardoor diverse races moesten worden afgelast. Het wegvallen van de grasbaanraces betekende niet dat Siddeburen verloren ging voor de motorsport. Integendeel, in september van dat jaar was er al een eerste succesvolle stoppelrace georganiseerd op een stuk landbouwgrond in Siddeburen, waarna in mei 2016 een stadioncross volgde.

Het Wigton Stadion, waar voorheen de grasbaanraces werden gehouden, werd hiervoor omgetoverd tot een crosscircuit. Het bleek een gouden greep: het laagdrempelige evenement bracht minder kosten met zich mee, terwijl de publieke opkomst groot was en de wedstrijden veel spektakel bracht. De crosswedstrijden kregen afgelopen mei een succesvol vervolg.

Op zaterdag 30 september, tijdens de Licht- en Klankweek, staat het Wigton Stadion dus weer eens in het teken van de grasbaanraces. ”Het betreft de laatste wedstrijd in de strijd om de KNMW-titel, zeg maar de Nederlandse Kampioenschappen,” zegt Bloeming enthousiast.

Volgens hem is deze wedstrijd laagdrempeliger van opzet dan de ONK-races, en dus beter behapbaar. ”Het leuke is dat alle shorttrack-klassen meedoen aan de wedstrijden: van de lichte 50cc klasse tot aan de hele zware crossmotoren. Meer dan honderd deelnemers zullen aan de start verschijnen.” Het ’Jeugd & Nationaal’-grasbaanseizoen werd al op zaterdag 8 april geopend op de grasbaan van Vries. De competitie gaat over twaalf wedstrijden.

Bloeming: ”We zijn natuurlijk erg verheugd dat wij juist de afsluitende races mogen organiseren. Op deze dag vindt de ontknoping plaats in de diverse klassen, en worden de kampioenen gehuldigd. Een mooi extraatje toch?” De grasbaanraces in Siddeburen starten om 13.00 uur.

”Hou vooral ook onze Facebook-pagina in de gaten. Hierop zullen we actuele informatie publiceren. Laten we hopen dat de regen dit keer wegblijft, dan kunnen we ons vast verheugen op een grote opkomst. Voor de entreeprijs hoeven de motorsportfans het in elk geval niet te laten: die houden we heel laag.”