Tradities zijn er om in stand gehouden te worden. Eén zo’n traditie is het Oogstfeest in Schildwolde. Maar tradities veranderen ook met de jaren. Zo zijn er tijdens het Oogstfeest niet meer enkel landbouwwerktuigen te bewonderen. ”De lieden die de oude ambachten kunnen demonstreren worden steeds ouder. Met moderne machines houden we het voor de jeugd ook interessant.”

In de Woldstreek was het generaties lang gebruikelijk om feest te vieren wanneer het graan van de landerijen was gehaald. Vaak gebeurde dit in combinatie met een boerenbruiloft. In de loop van de vorige eeuw kwam de klad in die traditie. Stichting Oogstfeest Schildwolde pakte in 1996 de draad weer op en organiseert sindsdien iedere twee jaar een evenement, waarbij de bezoekers worden meegenomen naar de romantiek van het boerenleven in de vorige eeuw.

Het erf en de percelen van de families Jonker en Folkersma aan het Kloosterpad en de Hoofdweg staan op zaterdag 8 september aldus voor de twaalfde keer in het teken van het Oogstfeest, dat inmiddels een waar begrip is geworden in onze regio. Tijdens de laatste edities lieten vele belangstellenden zich onderdompelen in de sfeer van vervlogen tijden.

De voorbereidingen op het Oogstfeest zijn een jaar geleden al begonnen. ”Er komt enorm veel bij kijken om zo’n evenement te organiseren,” zegt stichtingsvoorzitter Rinke Bouwman. ”En de deelnemers moeten zelf ook plannen, dus dan kan je er beter maar vroeg bij zijn. Verder gaan we natuurlijk in overleg met onze gastheren. Tenslotte stellen zij hun landbouwgrond ter beschikking.” Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang. Secretaris Simon Siesling geeft aan dat op de dag zelf ruim honderd vrijwilligers – van verkeersregelaars tot kassamedewerkers – in touw zijn om het Oogstfeest in goede banen te leiden. ”We vinden het heel belangrijk dat ze de waardering krijgen die ze verdienen; zonder vrijwilligers geen Oogstfeest. Ook de deelnemers willen we goed verzorgen; die krijgen bij aankomst allemaal een lunchpakket. Op deze wijze komen ze graag nog eens terug.”

De enthousiaste bestuursleden hebben er veel zin in. Bouwman: ”We hebben echt een hele leuke, relatief jonge groep. We zijn natuurlijk allemaal liefhebbers, anders steek je er niet zoveel eigen tijd in. Ook oud-bestuursleden blijven betrokken. Dat zegt wel iets over de goede sfeer.” Toch maken de heren zich wel wat zorgen. ”Door de vergrijzing had het vorige bestuur al moeite om het evenement in stand te houden.

De lieden die de ambachten demonstreren worden langzamerhand te oud, waardoor ze begrijpelijkerwijs afhaken. Jongelui hebben meestal niet geleerd hoe ze met oude machines moeten werken en bovendien mist bij hen vaak de interesse.” Om het Oogstfeest voor de jongere generaties ook aantrekkelijk te houden, is tijdens de vorige editie een voorzichtig begin gemaakt met vernieuwing.

Zo waren er in 2016 ook moderne tractoren te bewonderen. ”Het experiment was bijzonder geslaagd,” zegt Siesling. ”We kregen veel reacties dat men het zo leuk vond om het contrast tussen authentieke en nieuwe machines te ervaren. Ons evenement is dan ook geen specifieke oldtimershow.” Tijdens editie 2018 is het aanbod van moderne landbouwmachines uitgebreid. ”Er is bijvoorbeeld een demonstratie van robo-maaiers, er zijn diverse landbouwmechanisatiebedrijven aanwezig en zelfs GPS gestuurde tractoren.”

Uiteraard komen liefhebbers van oude ambachten als altijd uitgebreid aan hun trekken. Er staan klassieke landbouwwerktuigen tentoongesteld en er zijn demonstraties van het ouderwetse zichten, waarvoor speciaal nog wat graan op het land is blijven staan. ”Maar dat is lang niet alles,” weet Bouwman. ”We gaan natuurlijk ook op traditonele wijze dorsen, er zijn demonstraties aardappels poten en aardappels rooien en er komt een hoefsmid met paarden.

Stichting Gilde demonstreert oude ambachten en er is ook een smid met smidsvuur, die ijzer gaat smeden.” Het ploegen gebeurt zowel met tractoren als met paarden. Naast de ruim tachtig antieke tractoren zijn er ook twee race-combines te bewonderen. ”We hebben de eigenaar van deze reusachtige snelheidsduivels alleen wel verteld dat we geen plek hebben voor een demonstratie,” lacht Siesling. ”Oude koren- en oliemolens zijn te zien op de tentoonstelling.

In één van de schuren is een parcours aangelegd voor radiografisch bestuurbare miniatuur-tractoren.” Net als in voorgaande edities is er ook een braderie en horecaplein. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door popkoor Popkorn, piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts, een origineel draaiorgel en diverse andere muzikale omlijsting.

Het Oogstfeest begint om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Voorafgaand aan het Oogstfeest, op vrijdag 7 september, vindt de traditionele kerkdienst plaats bij de boerderij van de familie Jonker aan de Hoofdweg 54. Deze dienst, die in het teken staat van dankbaarheid en overvloed, is in het Gronings, en wordt voorgegaan door ds. Pieterman. De aanvang is 19.30 uur.