Organisatie zoekt ’nieuwe’ monumenten voor Monumentendag

Laatste nieuws

Op zaterdag 14 en zondag 15 september wordt in Nederland weer Open Monumentendag gehouden en dus ook in de gemeente Midden-Groningen. Tot en met afgelopen jaar was de organisatie in de voormalige gemeente Slochteren in handen van de Stichting Cultureel Slochteren. Door de herindeling van de gemeenten Hoogezand-Sappe­meer, Slochteren en Menterwolde is dat dit jaar anders. Het jaar 2018 was een overgangsjaar, waarin ook al werd samengewerkt. Er was onder meer een gezamenlijke opening in Meeden.

De organisatie van de Open Monumentendag in de gemeente Midden-Groningen is nu in handen van het Comité Open Monumentendag Midden-Groningen. Dit betekent ook dat het Monumentengidsje dat de Stichting Cultureel Slochteren ieder jaar liet vervaardigen voor deze dag een andere invulling zal krijgen. Er wordt nu, in kleinere vorm, een brochure gemaakt waar alle monumenten in de gemeente Midden-Groningen in het kort worden beschreven.

Voorzitter van het organiserende comité is Janny Bolhuis uit Harkstede. Zij zou graag zien dat het aantal monumentale gebouwen dat de deuren wil openen tijdens Open Monumentendag wordt uitgebreid. ”In de voormalige gemeente Slochteren heeft de gemeente onlangs een kleine twintig woningen toegevoegd aan de lijst met monumentale gebouwen.

En het is de verwachting dat deze lijst binnenkort nog wordt uitgebreid. Wij als organisatie zouden graag zien dat ook de eigenaren van deze ’nieuwe’ monumentale gebouwen hun pand willen openstellen voor bezichtiging en eventuele rondleiding tijdens de Open Monumentendag. Bewoners die daarvoor interesse hebben kunnen zich bij mij aanmelden. Verder heeft ons comité een wat smalle bezetting. Graag willen wij die uitbreiden en we zijn in het bijzonder op zoek naar twee nieuwe bestuursleden uit de voormalige gemeente Slochteren.”

Open Monumentendag 2019 heeft als thema ’Plekken van Plezier’. Met dit thema sluit de Open Monumentendag aan bij het Europese thema ’Arts and Entertainment’, wat staat voor kunst en vertier.

Open Monumentendag vertelt in het weekend van 14 en 15 september 2019 het verhaal van de monumenten van ontspanning en vermaak in de breedste zin. Het verhaal van mensen en hun bezigheden, hobby’s, vrijetijdsbesteding etc.

Het landelijk projectbureau BankGiroloterij Open Monumentendag heeft handreikingen gedaan ten behoeve van de plaatselijke organisaties voor activiteiten in en rond de monumenten: – entertainment, vermaak, ontspanning, vrije tijd, muziek, (podium)­kunsten, sport en spel; – hoe hebben mensen zich in de loop der eeuwen vermaakt en welke monumenten zijn daarvoor het decor of podium geweest; – monumenten tijdens Open Monumentendag als podium voor de levende kunsten: zang, dans, muziek, toneelspel, voordracht, verhalen vertellen en meer…

Voor meer informatie over de Open Monumentendag 2019 in onze gemeente of voor het aanmelden van een monument kunt u contact opnemen met Janny Bolhuis via [email protected] of via telefoonnummer (050) 4041452.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30
1500+ abonnees