Schildwolde Oude Smederij krijgt eerste monumentenschildje Midden-Groningen

Oude Smederij krijgt eerste monumentenschildje Midden-Groningen

Wethouder Anja Woortman mocht afgelopen maandag, geassisteerd door pandeigenaar de heer Schriever, het eerste monumentenschildje van Midden-Groningen aanbrengen op de muur van de Oude Smederij aan de Hoofdweg 129 in Schildwolde. Na de herindeling heeft de gemeente nieuw beleid gemaakt om te zorgen dat de gehele gemeente Midden-Groningen dezelfde afspraken heeft, dat geldt ook voor het erfgoedbeleid.

Erfgoed is de verzamelnaam voor rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en karakteristieke en beeldbepalende panden en objecten en geeft de verschillende dorpen een unieke identiteit en vormt grotendeels het karakter van de gemeente. In de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer waren al 80 aangewezen gemeentelijke monumenten.

In het nieuwe beleid werd besloten om 120 nieuwe gemeentelijke monumenten aan te willen wijzen, voornamelijk in de voormalige gemeenten Slochteren en Menterwolde. Inmiddels zijn er 53 ‘nieuwe’ gemeentelijke monumenten aangewezen. De Oude Smederij in Schildwolde kreeg de primeur van het eerste monumentenschildje van Midden-Groningen. De overige gemeentelijke monumenten krijgen eenzelfde monumentenschildje voor op de voorgevel, waarmee het erfgoed voor iedereen zichtbaar is.

In 2020 zal een vervolg worden gegeven met het benaderen van de overige adressen. De gemeente Midden-Groningen vindt het behoud en de bescherming van haar erfgoed erg belangrijk en benadrukt dit met het aanwijzen van gemeentelijke monumenten. Het monumentenschildje maakt bewoners, bezoekers en voorbijgangers attent op deze bijzondere status van het gebouw. De gemeente werkt er samen met de provincie Groningen aan om het gebouwde erfgoed zo goed mogelijk te bewaren en te onderhouden.

Een zogeheten ‘Erfgoedmonitor’ brengt in beeld wat de huidige staat van rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden is. Door informatie te verzamelen, zoals de monumentenstatus en foto’s van het pand, stelt de monitor de staat van het onderhoud vast. Alle verzamelde informatie wordt gebruikt om de dienstverlening rondom onderhoud en schadeherstel te verbeteren.

Laatste nieuws

College legt opnieuw bezuinigingen voor aan gemeenteraad

De gemeente Midden-Groningen moet verdere maatregelen nemen om haar financiële positie te verbeteren. Het college van B&W...

Partyband ”EveneBand” verzorgde eerste optreden op nieuwe buitenpodium MFC Siddeburen

Afgelopen vrijdag werd de ‘Licht en Klankweek’ van Siddeburen geopend door de Siddebuurster partyband “EveneBand”. Er kwamen...

Restaurant ”De Stenen Boog” heropent op 1 oktober

Na een aantal weken gesloten te zijn geweest heropent restaurant ”De Stenen Boog” aan de Hoofdweg 135...

Misschien vindt u dit ook wel leukGERELATEERD
Aanbevolen voor u