☏ (0598) 42 20 70 | 📧 [email protected]

Presentatie ontwerp en geslaagde aanplantdag Voedselpark Slochteren

Aanbevolen

Boerencamping ’t Hofje in Slochteren maakt toch een doorstart

Begin april betrokken de 31-jarige Martin Oosterveld en zijn 3 jaar jongere vriendin Lisette Battjes samen met...

Koffieterras bij de Graankorrel blijft in de zomer open

Inmiddels loopt het ’koffieterras in coronatijd’ van de gezamenlijke kerken in Scharmer-Harkstede een aantal weken. Telkens was...

Basisschoolleerlingen krijgen flyer ’Vier de zomer in Midden-Groningen’

Wordt het een brandje blussen bij het Brand­weermuseum, op Slootsafari bij de Heemtuin of waterskiën bij Break...

Op zaterdag 16 november kwamen vele belangstellenden uit Slochteren en omgeving naar de Edsersheerd om de aanplantdag van stichting ’Voedselpark Slochteren’ bij te wonen. Op deze dag werd het ontwerp van het voedselpark gepresenteerd en daarna hebben de bezoekers meegeholpen bij het planten van bessenstruiken langs de rand van het terrein.

Het bestuur van de stichting was ’s ochtends enigszins bezorgd dat het evenement in het water zou vallen want het regende. De laatste voorbereidingen werden echter gewoon voortgezet en daarna kon er niets anders gedaan worden dan afwachten. Gelukkig bleken alle zorgen voor niets geweest te zijn, want er kwamen vele bezoekers.

Vanaf 11.00 uur werden de bezoekers verwelkomd door de aanwezige vrijwilligers en bestuursleden in de Edsersheerd. Vervolgens werd er onder het genot van een kop koffie geluisterd naar de interessante presentatie over het ontwerp van het voedselpark.

Stichting Voedselpark Slochteren wil de directe leefomgeving verrijken voor zowel de inwoners als de natuur. Daarbij is één van de belangrijke onderdelen het betrekken van de jeugd bij het telen en bereiden van de groenten. Staatsbosbeheer heeft een stuk land van ca. 1 hectare aan de Stichtinglaan in Slochteren ter beschikking gesteld voor de verwezenlijking van het voedselpark.

De inwoners uit Slochteren en omgeving kunnen daar langskomen om mee te werken, groente of fruit te kopen of om elkaar te ontmoeten en te genieten van de natuur in het park. In het voedselpark zal grondbewerking tot een minimum beperkt worden en daarom zal er bijvoorbeeld niet worden gespit.

De bodem zal indien deze niet begroeid is bedekt worden met een mulchlaag. Mulchen is het bedekken van de bodem met een laagje organisch materiaal, waardoor de bodemkwaliteit verbetert en de gewassen gezonder en weerbaarder worden. Het voedselbosgedeelte zal naast bomen bestaan uit struiken, kruiden, bodembedekkers en wortelgewassen. Door deze grote diversiteit is er veel en gevarieerd voedsel beschikbaar, niet alleen voor mensen, maar ook voor vele diersoorten.

Afgelopen voorjaar zijn de vrijwilligers en basisschoolkinderen be­gonnen met het aanleggen van moestuinbedden. Ondanks de droogte hoefde er, dankzij de mulchlaag, weinig extra water gegeven te worden en is er toch nog flink geoogst.

Het ontwerp van het voedselpark  is onderverdeeld in drie zones. De drukst bezochte zone zal de moestuinzone zijn. Hier bevinden zich naast de moestuinbedden, de ontmoetingsplek en een levende hut gemaakt van wilgenbomen. De aansluitende voedselboszone zal minder bezocht worden. Hier vindt men naast voedselbosbeplanting rustplekken en een poel. De derde zone zal alleen bestaan uit voedselbosbeplanting waarin ook hoge bomen een plekje krijgen. Deze zone zal zeer weinig bezocht worden, zodat de dieren daar ongestoord kunnen verblijven.

Aan het eind van de presentatie in de Edsersheerd werd gezegd dat het waarschijnlijk nog een aantal jaren zal duren voordat het gehele park is aangelegd. De groei is mede afhankelijk van de beschikbare financiën.

Na de presentatie werd de eerste bessenstruik geplant door wethouder Peter Verschuren. Hierna kreeg hij een rondleiding over het terrein en hij was aangenaam verrast door alles wat er al stond. Om een goed beeld  te geven van hoe het terrein eruit zal gaan zien, hadden de vrijwilligers duidelijk aangegeven waar de hoofdpaden zullen komen.

Daarnaast waren de contouren van de ontmoetingsplek, een aantal moestuinbedden en de poel zichtbaar gemaakt. Er was ook al een begin gemaakt met de levende hut. Naast het bezichtigen van het terrein hebben de bezoekers een struikje geplant en genoten van een heerlijke warme soep. Deze was gemaakt met courgettes en kruiden uit de moestuin in het voedselpark. De soep werd warm gehouden in een ketel hangend boven een houtvuur, waar de mensen gezellig omheen stonden om hun handen te warmen.

Als klap op de vuurpijl kwam onverwachts het oranje busje van RTV Noord voorrijden, Expeditie-Grunnen was door de verkeersregelaars de Stichtinglaan in gestuurd. Zij hebben een gezellige reportage gemaakt van het evenement en hebben zelfs nog een struikje geplant.

De organisatie kijkt dan ook terug op een ontzettend fijne en geslaagde dag.

Laatste Nieuws

Boerencamping ’t Hofje in Slochteren maakt toch een doorstart

Begin april betrokken de 31-jarige Martin Oosterveld en zijn 3 jaar jongere vriendin Lisette Battjes samen met...

Koffieterras bij de Graankorrel blijft in de zomer open

Inmiddels loopt het ’koffieterras in coronatijd’ van de gezamenlijke kerken in Scharmer-Harkstede een aantal weken. Telkens was er een wisselende samenstelling van...

Basisschoolleerlingen krijgen flyer ’Vier de zomer in Midden-Groningen’

Wordt het een brandje blussen bij het Brand­weermuseum, op Slootsafari bij de Heemtuin of waterskiën bij Break Out Grunopark? Het zijn allemaal...

Prijsuitreiking winnaars Goud Grunn op de Rutger Kopland School

Sinds 2017 coördineert EPI-kenniscentrum het project Goud Grunn voor voortgezet onderwijs scholen in de provincie Groningen. Dit doen ze samen met Vereniging Groninger Dorpen,...

Minister sprak met inwoners uit Steendam en Tjuchem

Woensdagmiddag 17 juni heeft minister Kajsa Ollongren een werkbezoek gebracht aan Steendam en Tjuchem. Zij liet zich door bewoners en gemeente informeren...
- Advertisement -

Meer zoals dit

X