Presentatie ontwerp en geslaagde aanplantdag Voedselpark Slochteren

Aanbevolen

Gemeente besteedt NPG-gelden aan een breed gedragen lokaal programma

De gemeente Midden-Groningen wil het bedrag van 95 miljoen euro vanuit het Nationaal Programma Groningen gaan besteden aan...

Mantelzorgers kregen een gezellige avond aangeboden

Afgelopen vrijdag werd er een gezellige avond voor de mantelzorgers uit de gemeente Midden-Groningen gehouden in Restaurant...

Wethouder Anja Woortman afgetreden

Wethouder Anja Woortman heeft aangegeven te stoppen als wethouder van de gemeente Midden-Groningen, omdat ze het werk...

Op zaterdag 16 november kwamen vele belangstellenden uit Slochteren en omgeving naar de Edsersheerd om de aanplantdag van stichting ’Voedselpark Slochteren’ bij te wonen. Op deze dag werd het ontwerp van het voedselpark gepresenteerd en daarna hebben de bezoekers meegeholpen bij het planten van bessenstruiken langs de rand van het terrein.

Het bestuur van de stichting was ’s ochtends enigszins bezorgd dat het evenement in het water zou vallen want het regende. De laatste voorbereidingen werden echter gewoon voortgezet en daarna kon er niets anders gedaan worden dan afwachten. Gelukkig bleken alle zorgen voor niets geweest te zijn, want er kwamen vele bezoekers.

Vanaf 11.00 uur werden de bezoekers verwelkomd door de aanwezige vrijwilligers en bestuursleden in de Edsersheerd. Vervolgens werd er onder het genot van een kop koffie geluisterd naar de interessante presentatie over het ontwerp van het voedselpark.

Stichting Voedselpark Slochteren wil de directe leefomgeving verrijken voor zowel de inwoners als de natuur. Daarbij is één van de belangrijke onderdelen het betrekken van de jeugd bij het telen en bereiden van de groenten. Staatsbosbeheer heeft een stuk land van ca. 1 hectare aan de Stichtinglaan in Slochteren ter beschikking gesteld voor de verwezenlijking van het voedselpark.

De inwoners uit Slochteren en omgeving kunnen daar langskomen om mee te werken, groente of fruit te kopen of om elkaar te ontmoeten en te genieten van de natuur in het park. In het voedselpark zal grondbewerking tot een minimum beperkt worden en daarom zal er bijvoorbeeld niet worden gespit.

De bodem zal indien deze niet begroeid is bedekt worden met een mulchlaag. Mulchen is het bedekken van de bodem met een laagje organisch materiaal, waardoor de bodemkwaliteit verbetert en de gewassen gezonder en weerbaarder worden. Het voedselbosgedeelte zal naast bomen bestaan uit struiken, kruiden, bodembedekkers en wortelgewassen. Door deze grote diversiteit is er veel en gevarieerd voedsel beschikbaar, niet alleen voor mensen, maar ook voor vele diersoorten.

Afgelopen voorjaar zijn de vrijwilligers en basisschoolkinderen be­gonnen met het aanleggen van moestuinbedden. Ondanks de droogte hoefde er, dankzij de mulchlaag, weinig extra water gegeven te worden en is er toch nog flink geoogst.

Het ontwerp van het voedselpark  is onderverdeeld in drie zones. De drukst bezochte zone zal de moestuinzone zijn. Hier bevinden zich naast de moestuinbedden, de ontmoetingsplek en een levende hut gemaakt van wilgenbomen. De aansluitende voedselboszone zal minder bezocht worden. Hier vindt men naast voedselbosbeplanting rustplekken en een poel. De derde zone zal alleen bestaan uit voedselbosbeplanting waarin ook hoge bomen een plekje krijgen. Deze zone zal zeer weinig bezocht worden, zodat de dieren daar ongestoord kunnen verblijven.

Aan het eind van de presentatie in de Edsersheerd werd gezegd dat het waarschijnlijk nog een aantal jaren zal duren voordat het gehele park is aangelegd. De groei is mede afhankelijk van de beschikbare financiën.

Na de presentatie werd de eerste bessenstruik geplant door wethouder Peter Verschuren. Hierna kreeg hij een rondleiding over het terrein en hij was aangenaam verrast door alles wat er al stond. Om een goed beeld  te geven van hoe het terrein eruit zal gaan zien, hadden de vrijwilligers duidelijk aangegeven waar de hoofdpaden zullen komen.

Daarnaast waren de contouren van de ontmoetingsplek, een aantal moestuinbedden en de poel zichtbaar gemaakt. Er was ook al een begin gemaakt met de levende hut. Naast het bezichtigen van het terrein hebben de bezoekers een struikje geplant en genoten van een heerlijke warme soep. Deze was gemaakt met courgettes en kruiden uit de moestuin in het voedselpark. De soep werd warm gehouden in een ketel hangend boven een houtvuur, waar de mensen gezellig omheen stonden om hun handen te warmen.

Als klap op de vuurpijl kwam onverwachts het oranje busje van RTV Noord voorrijden, Expeditie-Grunnen was door de verkeersregelaars de Stichtinglaan in gestuurd. Zij hebben een gezellige reportage gemaakt van het evenement en hebben zelfs nog een struikje geplant.

De organisatie kijkt dan ook terug op een ontzettend fijne en geslaagde dag.

Laatste Nieuws

Gemeente besteedt NPG-gelden aan een breed gedragen lokaal programma

De gemeente Midden-Groningen wil het bedrag van 95 miljoen euro vanuit het Nationaal Programma Groningen gaan besteden aan...

Mantelzorgers kregen een gezellige avond aangeboden

Afgelopen vrijdag werd er een gezellige avond voor de mantelzorgers uit de gemeente Midden-Groningen gehouden in Restaurant “De Boerderij”. Wethouder Jan Jakob...

Wethouder Anja Woortman afgetreden

Wethouder Anja Woortman heeft aangegeven te stoppen als wethouder van de gemeente Midden-Groningen, omdat ze het werk als wethouder niet langer kan...

In Meedhuizen is gestart met de aanleg van een nieuw dorpsplein

In de afgelopen periode zijn er diverse werkzaamheden in Meedhuizen geweest om het dorp een nette uitstraling te geven. Om het plaatje...

K. ter Laanstraat in Slochteren al vroeg in kerstsfeer

Vrijwel direct nadat de intocht van Sinterklaas in Slochteren nog door de K. Ter Laanstraat was gekomen, hebben de bewoners de straat...
- Advertisement -

Meer zoals dit

X