Siddeburen Prijsuitreiking winnaars Goud Grunn op de Rutger Kopland School

Prijsuitreiking winnaars Goud Grunn op de Rutger Kopland School

Sinds 2017 coördineert EPI-kenniscentrum het project Goud Grunn voor voortgezet onderwijs scholen in de provincie Groningen. Dit doen ze samen met Vereniging Groninger Dorpen, BuildinG en Fieldlab Practice. Het doel van Goud Grunn is om de jongeren in het aardbevingsgebied te betrekken en bewust te maken van ontwikkelingen in deze regio. Er wordt gekeken naar de vele kansen, bijvoorbeeld als het gaat om bouwen, duurzaamheid, levensloopbestendig wonen en energietransitie.

De scholieren kregen tijdens het project (gast)lessen over de Groninger aardbevingen en alles wat daarmee samenhangt: ondergrond, techniek, achtergrond gaswinning, schade, bevingsbestendig, levensloopbestendig en energieneutraal bouwen en wonen, de versterkingsopgave, de sociale impact en de leerlingen gingen op excursie.

Deze excursie was naar BuildinG, hét kennis- en innovatiecentrum voor toekomstbestendig bouwen op de Zernike Campus Groningen. Daar kregen ze les in bouwtechnieken en energie van de toekomst, ervaarden ze een aardbevingssimulatie en bekeken ze een Tiny House. Na de lessen werkten de leerlingen in groepjes hun ideeën uit in een maquette. Daarbij konden ze kiezen uit één thema of een combinatie van de thema’s: Voorzieningen, Zorg, Duurzaam wonen en bouwen, Herbestem­ming leegstaande ge­bou­wen en Woonomgeving en groen.

De centrale vraag die daarbij beantwoord diende te worden is “Hoe wil ik dat mijn dorp of stad eruitziet over tien tot twintig jaar?” Op de Rutger Kopland School in Siddeburen vielen vorige week vrijdag vier dames in de prijzen: Mirjam Bosma, Janique Jansen, Milou Mulder en Naomi Klip met hun maquette over de Groninger wijk van de toekomst. De zware taak om een winnaar te kiezen was aan juryleden Randolf Boersma (Van Wijnen), Nienke Busscher (Sustainable Society, RUG) en Drewes Wildeman (sociaal ondernemer in Groningen).

Zij prezen de veelzijdigheid van de maquette van de dames, er is aan van alles gedacht met voorzieningen zoals moestuinen en parkeerplaatsen, bevingsbestendig bouwen, het opwekken van stroom, duurzaamheid, recreatie en het verkopen van de lokale producten in de supermarkt.

Alles was goed doordacht en netjes uitgewerkt en gepresenteerd. De dames ontvingen een cheque ter waarde van 250 euro en uiteraard een gouden medaille. De Rutger Kopland School was één van de scholen die dit schooljaar, ondanks de coronapandemie, toch deelnam aan Goud Grunn.

In totaal deden zo’n 170 leerlingen mee, waar het EPI-kenniscentrum aanvankelijk gerekend had op 500 deelnemers. Veel activiteiten moesten echter geannuleerd worden en een aantal andere scholen konden niet deelnemen. Ook de expositie van de gemaakte werkstukken moest worden geannuleerd en de grote, feestelijke prijsuitreiking op 12 juni in Delfzijl kon niet doorgaan.

Laatste nieuws

Activiteiten rond MFC Siddeburen

De bibliotheek in Siddeburen is verhuisd naar het MFC Siddeburen. Met een aantal activiteiten wordt daar de komende...

Innovatieve producten voor gezondheidsbevordering bij Mier fysiotherapie

Sinds kort beschikt Mier fysiotherapie in Harkstede over een tweetal nieuwe innovatieve producten voor gezondheidsbevordering. Het betreft...

Zwerfafval opruimactie in Harkstede door ruim 30 vrijwilligers

Normaal gesproken wordt in Harkstede altijd in het voorjaar een zwerfafval opruimactie gehouden. Dat kon dit jaar...

Misschien vindt u dit ook wel leukGERELATEERD
Aanbevolen voor u