Niet GemeenteBelangen Midden-Groningen, maar de Partij van de Arbeid is bij de gemeenteraadsverkiezingen als winnaar uit de bus gekomen. De partij, met beoogd wethouder Anja Woortman, kreeg een kleine honderd stemmen meer dan de lokalen. De SP werd in grootte de derde partij van de nieuwe gemeente. Allen vergaarden vijf zetels in de nieuwe raad.

Omdat het op woensdag 22 november herindelingsverkiezingen be­trof, en het dus de eerste keer was dat de inwoners uit de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde stemden voor een gezamenlijke nieuwe raad, was het vooraf moeilijk te voorspellen hoe de uitslag eruit zou komen te zien. Het werd een nek-aan-nek race tussen de PvdA en GemeenteBelangen Midden-Groningen. Laatstgenoemde partij lag bij de eerste twee prognoses nog aan kop.

De PvdA trok uiteindelijk aan het langste eind. De linkse partij, die bij de landelijke verkiezingen zo fors verloor, vergaarde 2.635 stemmen tegen 2.546 stemmen voor GemeenteBelangen Midden-Groningen. De SP werd derde met 2.279. Alle drie partijen zijn goed voor vijf zetels in de nieuwe raad. De gemeenteraad van de herindelingsgemeente, die per 2 januari 2018 officieel van start gaat, telt in totaal 33 zetels. De VVD, ChristenUnie en het CDA kwamen uit op vier zetels, GroenLinks bleef steken op drie.

D66 en Leefbaar Midden-Groningen kwamen niet verder dan respectievelijk twee en één zetel. Rood Gewoon en de Seniorenpartij haalden onvoldoende stemmen voor een zetel in de gemeenteraad van Midden-Groningen. Opvallend genoeg komen maar liefst elf van de nieuwe raadsleden uit de huidige ge­meente Slochteren. Bij de bekendmaking van de definitieve uitslag, afgelopen vrijdagmorgen, bleek dat Fré Bos (CDA) voldoende voorkeursstemmen had gekregen voor een raadszetel, zodat er uiteindelijk twaalf ’Slochter’ raadsleden in de nieuwe gemeenteraad zullen komen.

Ondanks een uitgebreide mediacampagne was het opkomstpercentage van de herindelingsverkiezingen laag. Deze bedroeg 35,1 procent. Slechts 17.155 van de 49.072 kiesgerechtigden bracht een geldige stem uit.

Beoogd PvdA-wethouder Anja Woortman was uiterst verheugd over de verkiezingsuitslag. ”De ontlading was heel groot. We hadden wel het idee dat we er goed voor stonden, maar na het debacle bij de Tweede Kamerverkiezingen was het maar afwachten hoe het effect zou zijn op de raadsverkiezingen. We kunnen nu wel stellen dat de kiezer ons heeft beloond voor de resultaten die we de laatste jaren in de drie gemeenten hebben behaald.

” Het initiatief voor de vorming van een coalitie ligt nu bij haar partij. Woortman: ”We gaan deze week met alle partijen het gesprek aan. Het lijkt inhoudelijk niet een hele lastige opgave te worden, omdat we met veel partijen wel redelijk op één lijn liggen. We willen het graag rondsmeden voor de jaarwisseling, maar inhoud en zorgvuldigheid staan wat ons betreft voorop.” De Slochterse samenwerking tussen haar partij en de ChristenUnie zou in het college van Midden-Groningen een vervolg kunnen krijgen.

”Het is nog te vroeg om al een schot voor de boeg te geven, maar wethouder Jan Jakob Boersma en ik hebben inderdaad uitstekend samengewerkt. We hebben veel bereikt in de afgelopen jaren. Ook zijn partij is daarvoor beloond in de verkiezingsuitslag.” Boersma was dan ook erg in zijn nopjes. ”We zijn heel dankbaar voor dit resultaat. Als je het virtueel afzet tegen de vorige verkiezingen in de drie losse gemeenten zijn we zelfs verdubbeld. We zijn ook blij met het goede resultaat van het CDA, met wie wij een lijstverbinding hadden.”

Volgens Boersma is het goed dat er gelijkwaardigheid is tussen de partijen. ”Zeker in een herindelingsgemeente is dat belangrijk: wel zes partijen hebben vijf of vier zetels.” Vooruitlopen op de coalitievorming deed hij niet. ”Dat is niet aan ons. Het woord is aan de PvdA. We hebben hier in Slochteren drie periodes heel goed met hen samengewerkt, maar dat hebben we daarvoor ook gedaan met het CDA. Over een week of twee, drie weten we vast meer.”

Nico Stok, die tweede stond op de lijst van GemeenteBelangen Midden-Groningen, is niet teleurgesteld dat zijn partij net niet de meeste stemmen kreeg. ”Wij waren natuurlijk graag de grootste geworden, maar het is al een prestatie op zich om met vier lokale partijen één nieuwe partij te vormen en dan zo uit de score te komen. De partij met de meeste stemmen neemt weliswaar het voortouw, maar dat zegt niet alles.” Erianne van der Burg zal namens het CDA plaatsnemen in de raad. Haar partij was eveneens verheugd over de uitslag. ”We hoopten stiekem op vier zetels. Dat is gelukt. We gaan de gesprekken in met de intentie om mee te besturen.”

Evert Offereins, die derde stond op de kandidatenlijst van de VVD, vindt dat de coalitie uit minstens twintig zetels moet bestaan. ”Dan heb je dus vijf partijen nodig om tot een akkoord te komen. Er staan ons als nieuwe gemeente grote uitdagingen te wachten. Als tweede gemeente van de provincie Groningen krijgen we een andere verhouding met de stad en de provincie.

Dat vraagt om een groot draagvlak. De vraag is echter hoeveel ruimte de coalitie krijgt voor een eigen beleid. Ik ben dan ook heel benieuwd naar de begroting voor 2018.” Ook de partij van Offereins wil meeregeren. ”De VVD heeft in Menterwolde laten zien dat ze prima in één coalitie kunnen met de PvdA en de SP. Daar hebben we de begroting goed op orde gekregen.

” D66-lijsttrekker Gerard Renkema reageerde teleurgesteld op de verkiezingsuitslag. ”We hadden toch wel op drie zetels gerekend. Ons past in de gesprekken nu eerst bescheidenheid.” De raadsleden van Midden-Groningen worden op 2 januari tijdens een speciale raadsvergadering geïnstalleerd.

De volgende raadsleden zijn verkozen: SP: Martine Feenstra-Jansen, Sappemeer; Joke Lesman-Veenstra, Hoogezand; Kees Koning, Sappemeer; Han van der Vlist, Harkstede; Maarten Kluit, Hoogezand. PvdA: Thea van der Veen, Hoogezand; Anja Woortman, Slochteren; Rudy Sinnema, Schar­mer; Anja van Duren, Muntendam; Chantal Ridderbos-Hovingh, Harkstede. VVD: Jaap Borg, Kropswolde; Mieke Bos-Carabain, Noordbroek; Evert Offereins, Froombosch; Patricia Nieland-Kampen, Hoogezand. Leefbaar Midden Groningen: Nette Kruzenga, Sappemeer. D66: Gerard Renkema, Hellum; Yannick Lutterop, Hoogezand. ChristenUnie: Jan Jakob Boersma, Harkstede; Marco Metscher, Sappemeer; Niels Joostens, Slochteren; Bert van Dijk, Hoogezand. GroenLinks: Mariët Bosman, Sappemeer; Henk Bos, Tjuchem; Albert Bosscher, Muntendam. CDA: Erik Drenth, Hoogezand; Erianne van der Burg-Versteeg, Steendam; Harry Wind, Muntendam; Fré Bos, Siddeburen. GemeenteBelangen Midden-Groningen: Hans Haze, Hoogezand; Nico Stok, Siddeburen; Hendrik Loots, Muntendam; Markus Ploeger, Meeden; Jan Velthuis, Zuidbroek.