Vorige week is gestart met de verjaging van de kolonie roeken nabij het hertenkamp in Harkstede. Niet iedereen is blij met de harde knallen op de vroege morgen en de late namiddag die de vogels moeten verdrijven.

Bewoners aan de Dorpshuisweg en de Vijverlaan ondervinden al maanden grote overlast van de kolonie. Er is sprake van geluidsoverlast, uitwerpselen en vallende takken op de geparkeerde auto’s. De gemeente Midden-Groningen en de provincie Groningen erkennen de problemen en hebben in december een ontheffing verleend voor het treffen van maatregelen om de overlast te beperken.

De nesten worden door de gemeente verwijderd, de bomen worden gesnoeid en de roeken worden door bewoners met harde knallen verjaagd, waarmee wordt geprobeerd de roeken naar een andere broedlocatie buiten het dorp te bewegen. Het verjagen, dat in de vroege ochtenduren en de late namiddag plaatsvindt, startte afgelopen week en duurt nog tot de maand april.

De verdrijving van de kolonie valt niet bij iedereen in goede aarde. ”De reeën in het hertenkamp worden angstig van de knallen en proberen te vluchten, maar dat interesseert de omwonenden blijkbaar niet,” zegt dorpsbewoonster Karin Koop verbolgen. ”Aan deze weg staan geen huizen en er geldt een parkeerverbod. Bovendien zijn er waarschijnlijk al enkele reeën drachtig.” Zij vreest dat die door de stress hun vrucht kunnen verliezen. ”Dus waarom de nesten weghalen en de roeken verjagen? Alleen omdat er wel eens poep en een takje op de auto’s van deze inwoners valt? Ze moesten zich diep schamen. De dieren hebben geen stem, ik wel.”

Peter Weesepoel, bestuursvoorzitter van Stichting ”Ons Hertenkamp”, kan zich niet in deze kritiek vinden. ”We hebben vorige week uitvoerig overleg gehad van het bedrijf dat de roeken verdrijft. We doen zelf driftig mee, want ook wij ondervinden overlast van de kolonie, ze pikken onder meer onze eendenkuikens weg.” Weesepoel stelt dat de dieren in het park door de harde schelle geluiden niet in paniek raken. ”De reeën schrikken een beetje en kijken er wat vreemd van op. Onze vogels in het hertenkamp reageren totaal niet op de knallen.” De roeken vliegen volgens Weesepoel wél weg. ”Hopelijk werkt het en zijn we straks van de overlast verlost.”