In het weekend van 14 en 15 september is het thema van de Open Monumenten ‘Plekken van plezier’. Het thema sluit daarbij aan bij het Europese thema ‘Arts and Entertainment’ (Kunst en vertier). Een aantal eigenaren van monumenten in en rond Kolham, Froombosch en Sappemeer willen daar graag hun bijdrage aan leveren door het toevoegen van nog meer plezier.

In samenspraak met het Kielzog bieden zij hun ‘Plekken van plezier’ aan als podium voor een aantal amateur verenigingen en gezelschappen. Een ‘Rondje Open Monumentendag’ met een klein festival voor culturele amateurgezelschappen uit de gemeente Midden-Groningen is het resultaat. De deelnemende monumenten liggen op een fietsafstand van maximaal 20 minuten van elkaar.

Ieder uur of doorlopend zal er in of nabij de monumenten een voorstelling, een activiteit of iets dergelijks worden verzorgd. De rest van het uur kan gebruikt worden om de monumenten verder te bekijken of naar de volgende ‘Plek van plezier’ te fietsen. De precieze invulling is nog niet geheel uitgewerkt, de deelnemende eigenaren zijn nog bezig om de laatste puntjes op de ï te zetten, maar beloven dat het gezellig gaat worden. Al wel bekend zijn een aantal optredens op diverse locaties.

Rond de molen “De Ruiten” in Froombosch zal het vrouwenkoor van Kielzog optredens verzorgen en rond de molen “Enterprise” van Kolham valt er te genieten van optredens van Popkoor Popkorn uit Sidde­buren. In de kerk van Kolham zal een groep schilders aan het werk zijn en exposeren en langs de Hoofdweg en Eikenlaan in Kolham zal het dweilorkest “Bladbloazers” zorgen voor wat extra sfeer en plezier. Ook in de kerken van Sappemeer worden optredens en exposities verzorgd.

Door het samenvoegen van de voormalige gemeenten Slochteren, Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer valt er binnen de eigen gemeente nu kennis te maken met veel ‘nieuwe’ monumenten. De Open Monumentendag biedt nu de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij meer dan 60 deelnemende monumenten in de gemeente Midden-Groningen, die doorgaan gesloten zijn voor pu­bliek.

Van arbeidershuisjes, grote boerderijen, herenhuizen, parken en tuinen, musea, kerken, molens en nog veel meer. De monumenteigenaren zorgen daarbij dus voor activiteiten in en rond hun monument in de vorm van rondleidingen, tentoonstellingen, muziek, dans, demonstraties, toneel, informatievoorziening over de lokale geschiedenis, bodemvondsten, proe­verijen en exposities. Op de website openmonumentendagmidden-groningen.nl vindt u een overzicht van alle deelnemende monumenten aan de Open Monumentendag in onze gemeente.