Schans-Pop viert begin september 35-jarig jubileum

Laatste nieuws

Op de online encyclopedie Wikipedia staat ‘Schans-Pop’ op de pagina over het dorp Siddeburen onder het kopje ‘Bijzonder in Siddeburen’ tussen de ‘Siddebuurster Bok’ en ‘Kloksmeer Siddeburen’. Schans-Pop is inderdaad bijzonder en onlosmakelijk verbonden met het dorp Siddeburen.

Als alles meezit wordt dit jaar op 2, 3 en 4 september het 35-jarig bestaan gevierd met onder andere Mental Theo, Pé & Rinus en Frans Bauer. Een divers arsenaal artiesten; voor ieder wat wils. Net als bij de allereerste editie in 1986 van destijds ‘Pop 2000’, waarbij Phan- tom (rock), Reality (reggae), Hassan Band (wereld-muziek) en Het Goede Doel (Nederlandstalig) voor ongeveer 850 man optraden tijdens openluchtpopfestival.

Dat festival werd georganiseerd door jongerencentrum “De Schans”. Het jeugdhonk was nog maar nauwelijks een jaar open toen het bestuur werd benaderd door de Culturele Commissie van de gemeente Slochteren. Zou het jeugdhonk ook een popfestival willen organiseren? Het antwoord op die vraag, mag bekend worden geheten. Na het succes besloot de commissie van het jeugdhonk dat er een aparte stichting voor dit festival opgericht zou moeten worden met een eigen bestuur.

Het doel was om tijdens de Licht- en Klank- week een grote feesttent op te zetten en bekende artiesten aan zich te binden. Schans-Pop 2000 was geboren! Sindsdien hebben honderden nationale en internationale artiesten het podium betreden en honderdduizenden bezoekers de toegang naar het festival weten te vinden. Grote publiekstrekker in al die jaren was de achterhoek- se boerenrockband Normaal, maar liefst 29 keer bracht voorman Bennie Jolink, voor een uitzinnige mensenmassa, hun welbekende nummers als ‘Oerend hard’ en ‘Deurdonderen’ ten gehore.

De onderlinge band tussen Schans- Pop en Normaal is dan ook hetgene waar de mannen het meest trots op zijn. Buiten de boerenrockers traden in al die jaren tal van nationale en internationale publieks- trekkers op. Vaak ging dat heel gemoedelijk, maar zo nu en dan ging de communicatie met het management van de artiesten wat minder soepel.

Met de artiesten zelf heeft de organisatie eigenlijk alleen goede ervaringen. “Af en toe zit er wel een vreemde snuiter bij of hebben ze ‘aparte’ wensen wat betreft hun ontvangst. Zo stond in de rider (wensenlijst van de artiest) van een band dat ze een sjoelbak in de kleedkamer wilden. Vaak zijn dat zaken om te weten of

hun rider serieus gelezen wordt door een festivalorganisatie en moeten deze wensen niet te serieus genomen worden.” Dat deed de organisatie van Schans-Pop wel in het geval van de sjoelbak. “We zetten een dusdanig grote sjoelbak in de kleedkamer van de band, dat ze er zelf amper meer bij pasten.” Door de jaren heen zijn er veel zaken verandert, ook wat betreft de regelgeving, niet altijd even leuk, maar vaak wel noodzakelijk.

De mannen kijken terug op ‘vroeger’ toen de consumptiebonnen verkocht werden tussen de strobalen. In het verleden waren er six- ties avonden waarbij een paar Amerikaanse oldtimers ter decoratie in de tent stonden opgesteld. Het optreden van de symfonische- metalband Within Temptation staat ook nog helder in het geheugen van de bestuursleden.

De show zat vol spectaculaire elementen, waaronder vuur. “Tegenwoordig is een show als dat van Within Temptation ondenkbaar in een feesttent”. De band is van Nederlandse afkomst, maar spreekt een internationaal publiek aan, zo- doende kwamen er fans vanuit onder andere Italië naar Siddeburen. In 2016 kondigde het bestuur aan na 30 jaar te stoppen met het organiseren van Schans-Pop in de vertrouwde vorm. Achter de schermen werd echter druk gewerkt aan een nieuwe opzet.

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 juni 2017 vond de eerste ‘Zummereditie’ van het muziekfestival plaats, uiteraard op het terrein achter jeugdhonk “De Schans”. Ook in de opvolgende jaargangen vond de zomereditie in de vroege zomer plaats, totdat vorig jaar het coronavirus roet in het eten gooide en ook een streep zette door Schans-Pop.

Dit jaar lijkt het festival wel door te kunnen gaan. Op de vraag of er nog twijfels zijn, is de reactie even nuchter als realistisch: “We wachten rustig af”. Het muziekfestijn vind dit jaar weliswaar plaats in september, maar dat komt omdat er door de coronamaatregelen niks mogelijk was. Volgend jaar hoopt de organisatie begin juni weer een festival te organiseren. Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan introduceert Schans-Pop een eigen alcoholisch drankje genaamd ‘Sputter’. Kaarten voor Schans-Pop zijn te koop bij de Albert Heijn in Siddeburen en via de website www.schanspop.nl.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30
1500+ abonnees