Scheidend wethouder Jan Jakob Boersma: ’Het werk is nooit af’

Laatste nieuws

Na 27 jaar actief te zijn geweest in de politiek, waar- van 12 jaar als raadslid en 15 jaar als wethouder, neemt Jan Jakob Boersma in de gemeenteraadsvergadering van 1 juli a.s. afscheid vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. De gedreven politicus maakte in al die jaren maar liefst vijf burgemeesters mee, te weten: Jan Lebbink, Cees Verstegen, Geert-Jan ten Brink, Rein Munniksma en huidig burgemeester Adriaan Hoogendoorn.

De politieke loopbaan van de 66-jarige in Harkstede woonachtige Boersma begon in 1994 toen hij op 28 februari als GPV-raadslid in de voormalige gemeente Slochteren werd benoemd als opvolger van de heer A.R. Damhof. In 2006 trad de ChristenUnie (in het jaar 2000 was de GPV opgegaan in de Christen­Unie) voor het eerst toe tot een college. Op 12 april 2006 werd Boersma namens die partij als wethouder benoemd in een college met de PvdA en de VVD.

Al die jaren in de Slochter politiek had Boersma financiën in zijn portefeuille, iets dat hem met de paplepel was ingegeven, ook door zijn baan als concern controller bij de IB-Groep (nu DUO) in Gronin­gen. Na de herindeling op 1 januari 2018 werd Boersma opnieuw wethouder, maar moest hij de post financiën opgeven en kreeg hij onder meer WMO en Ruimtelijke ordening onder zijn hoede.

Boers­ma vertelt over de gang van zaken toen: ”Er is toen afgesproken dat bij de start van de nieuwe gemeente de portefeuilles zouden worden herverdeeld onder elkaar. En dan zodanig dat je zoveel mogelijk met nieuwe onderwerpen van doen kreeg. Ik vond dit wel een goede aanpak en zag ook meer dan voldoende uitdaging om met de openbare ruimte en het aanpassen van de bestemmingsplannen aan de slag te gaan.”

Over de herindeling wil Boersma ook nog wel wat kwijt: ”Het hele proces is goed geweest, de opgaves waar gemeentes mee van doen krijgen worden steeds complexer. Op allerlei gebieden wordt steeds meer deskundigheid gevraagd en dan biedt schaalvergroting toch echt meer mogelijkheden. Maar door de herindeling is het allemaal wel wat onpersoonlijker geworden tussen gemeente en inwoners.

De wethouders hebben wel allemaal de dorpen verdeeld als dorpswethouder en er zijn gebiedsregisseurs aangesteld. Dit helpt zeker en is een goede keus gebleken. Hier is nu ruim drie jaar ervaring mee opgedaan en er wordt gewerkt om de leerpunten verder te brengen. Dit om de afstand tussen inwoners en gemeente zo kort mogelijk te krijgen. Daarnaast heb ik moeite met de vele bezuinigingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd.

We krijgen als gemeente gewoon te weinig geld om zaken in het sociaal domein (o.a. jeugdzorg) goed uit te kunnen voeren. Maar ook voor een goede groenvisie en het wegenbeleid geldt dat het beleid er wel is, maar te weinig budget het probleem is. Maar we zijn in overleg met het Rijk om dit te verbeteren. Wat echter wel fijn is om te constateren is dat er veel bewonerskracht is in onze gemeente om er in de samenleving wat van te maken. Dit is erg belangrijk voor ons allemaal en de gemeente wil dit graag ondersteunen.”

Hoewel Boersma erkent dat het werk als wethouder nooit af is, kijkt hij wel met een goed gevoel terug: ”Ik vind het belangrijk om met de gaven die je als persoon hebt ontvangen iets terug te doen voor de samenleving en dat heb ik steeds voor ogen gehouden. Ik ben ook dankbaar dat ik dit werk heb mogen doen. En ben ook blij met de waardering die je daarvoor terugkrijgt.”

De eerste officiële handeling van Jan Jakob als wethouder was de opening van Kindercentrum Thuis in Slochterborgje aan de Twee Kerspelenweg in Slochteren, begin mei 2006. Zijn laatste officiële plichtpleging was de onthulling van een nieuw straatnaambord in Siddeburen vorige week donderdag. Vervelen zal Jan Jakob zich niet na 1 juli zo denkt hij zelf: ”We hebben een grote siertuin en daar mag ik graag in bezig zijn.

En in november jl. ben ik voor het eerst opa geworden, dus een rol als ’oppasopa’ gaat mij zeker wel liggen. Daarnaast luister ik graag naar oude muziek middels mijn zelfgebouwde versterker, ik ben namelijk graag met techniek bezig. Zo onderhoud ik samen met mijn zoon ook een oude Jeep. Daarmee hoop ik in augustus, samen met mijn dochter, zoon en broer, voor de vierde keer in mijn leven deel te nemen aan The Carbage Run, een 5-daagse rally van 5.000 km door Europa.”

Vanwege de coronamaatregelen zit een afscheidsreceptie met vele gasten er op dit moment niet in en gaat er ook op een later moment niet komen. Jan Jakob zal deze weken middels telefoontjes, mailtjes en appjes afscheid nemen van de vele mensen met wie hij in al die jaren heeft samengewerkt. De gemeente zorgt nog wel voor een afscheidsfilmpje die in de week van het afscheid op de site van de gemeente wordt geplaatst.

Boersma wordt per 1 juli a.s. opgevolgd als wethouder door David de Jong uit Peize.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30
1500+ abonnees