Schoolvoetbaltoernooi in nieuwe opzet: voetbalfeest

0
301

Met de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2018 kwam er een eind aan het Schoolvoetbaltoernooi van de gemeente Slochteren. De gemeentelijke herindeling zou de opstart kunnen zijn naar een grootser toernooi tezamen met de voormalige gemeentes Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde. Vorig jaar waren de organisaties van het schoolvoetbal in Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde hier nog niet aan toe.

Dit jaar pakte Janienke Huiting van het Huis voor de Sport de uitdaging op om samen met de voetbalvereniging Harkstede het schoolvoetbal voor de regio Slochteren en Menterwolde te organiseren. De regio Hoogezand-Sappemeer hield ook dit jaar vast aan hun eigen toernooi.

Het aantal teams dat de scholen inschreven was met 40 boven verwachting. Om dat op één middag op het sportcomplex ‘Hamstede’ te laten spelen was het noodzakelijk 2 extra speelvelden te creëren. De doeltjes die hiervoor nodig waren werden met de trekker bij de voetbalvereniging

Froombosch ge­haald. Het was woensdag 17 april een ‘stralende’ voetbaldag, met circa 400 jeugdige voetballers. Het toernooi was opgedeeld in twee schoolgroepen, groep 5/6 en groep 7/8. Groep 5/6  speelden 6 tegen 6  op het hoofdveld. Jongensteams, meidenteams en gemengde teams van jongens en meisjes speelden samen in 4 poules voor de finaleplaatsen.

Opvallend was dat er in deze spelvorm veel werd gescoord en wat is er mooier dan scoren, ook voor het aanwezige publiek. Groepswinnaars werden ‘Meeroevers’ 1 uit Meerstad, ‘De Wegwijzer’ uit Zuidbroek en ‘De Kinderboom’ 1 en 2 uit Slochteren. In de finale wist  het team uit Meerstad in de finale ‘De Kinderboom’ 1 uit Slochteren te verslaan. De 3e plaats was voor ‘De Wegwijzer’ uit Zuidbroek, die in de kleine finale van ‘De Kinderboom’ 2 uit Slochteren wist te winnen. Bij de meiden werd ‘De Wegwijzer’ uit Zuid­broek winnaar door te winnen van Fusieschool Muntenschool.

Groep 7/8 speelden 8 tegen 8 in 5 poules, 4 poules met jongens en jongens met meiden en 1 poule met meidenteams. Winnaar van de meiden poule werd Basisschool ‘De Tandem’ uit Zuidbroek. Bij de jongens werd ‘De Driespan’ uit Harkstede winnaar door in de finale, na strafschoppen, van ‘De Zonnewijzer’ uit Siddeburen te winnen.

De kleine finale om de 3e en 4e plaats werd gewonnen door de Dorpsschool Meeden die te sterk was voor Samenwerkingsschool Meeroevers uit Meerstad. Wethouder Erik Drenth liet de jeugd eerst uitbundig ‘gillen’ om daarna in redelijke stilte de prijsuitreiking te kunnen verzorgen. Hij dankte de toernooiorganisatie alsook alle betrokken vrijwilligers als leiders, scheidsrechters en vrijwilligers van voetbalvereniging Harkstede voor hun rol deze mooie voetbalmiddag. Alle 4 de winnaars gaan door naar de regiofinales op 22 mei 2019.