Het begon in 1968 met acht jongetjes die ritueel ’ontvoerd’ werden bij de padvinderij in Delfzijl. Vandaag de dag is Scouting Fraeylema met bijna driehonderd leden de grootste scoutingclub van Noord-Nederland. Dit jaar vieren ze hun 50-jarig bestaan.

Man van het eerste uur is stichtingsvoorzitter Henk de Haan. ”Als kind kreeg ik de keuze tussen gymnastiek en ponyrijden. Maar sporten was niks voor mij. Uiteindelijk kwam ik samen met een vriendje terecht bij de padvinderij in Delfzijl. Enkele klasgenoten volgden en zo waren we er plots met acht jongeren uit Hel­lum vertegenwoordigd.” Hun ouders waren het halen en brengen echter snel zat en richtten een eigen padvindersclub op. ”Als ceremonie voor onze overgang werden we met een praam ’ontvoerd’.

We werden als het ware veroverd op de club uit Delfzijl. Via het Schildmeer zijn we toen naar de Slochterhaven gevaren. Hier ligt in 1968 de oorsprong van Scouting Fraeylema.” In de beginjaren bestond de padvinderijvereniging uit twintig leden en had het haar onderkomen in het leegstaande pand van de Heidemij achter het Hooge Huys in Slochteren. ”Eerst hadden we alleen een jongensafdeling voor de ’welpen’ (8-11 jaar), daarna kwamen de ’verkenners’ (12-16 jaar) erbij en nog wat later een meisjestak. Zo groeide de vereniging langzaam uit naar zo’n driehonderd leden en hebben we bij sommige leeftijdsgroepen zelfs te maken met een wachtlijst.”

Vandaag de dag heeft Scouting Fraeylema haar gebouw op het landgoed van de Fraeylemaborg. Groepsvoorzitter Wilma Koetje, eveneens afkomstig uit Hellum en ook al sinds haar zevende actief bij scouting, denkt dat het succes te verklaren is door de sterke onderlinge saamhorigheid. ”We hebben heel veel langjarige leden en zijn een echte familieclub; hele gezinnen zijn binnen Scouting Fraeylema actief.

Daarnaast zijn we een club van aanpakkers. Overal waar ’handjes’ nodig zijn zie je onze rode overalls verschijnen.” Het grootste jaarlijkse evenement voor Scouting Fraeylema is het zomerkamp. ”Dan gaan we met de hele groep een week lang kamperen in Duitsland, meestal in de buurt van Haselünne.

In die week vinden allerlei activiteiten plaats: van vlotten bouwen tot zwemmen, en van speurtochten in het bos tot koken op een kampvuur.” Het Noordelijke Pinksterkamp is het andere grote evenement waaraan de vereniging ieder jaar deelneemt. ”Tijdens dat weekend komen scoutinggroepen uit Noord-Nederland samen in de Marnewaard.”

Gedurende het jubileumjaar zijn de activiteiten extra feestelijk aangekleed. De Haan: ”Sinds de oprichting hebben we op de eerste zaterdag van het jaar een boerenkoolmaaltijd in dorpshuis Tonegido te Hellum. Hier vond dit jaar de aftrap plaats van ons feestjaar. Verder zijn we druk met het maken van het jubileumboek: ’50 jaar Scouting Fraeylema’. Je snapt wel dat ze mij, als één van de twee overgebleven eerste leden, veelvuldig bevragen over zaken uit het verleden.

Dan besef je dat er wel heel veel is gebeurd in een halve eeuw tijd.” Ook met het zomerkamp pakt de vereniging extra uit in 2018. ”We zijn dit jaar te gast bij de familie Koning in Hertefeld bij Berlijn; ook leden van onze groep,” zegt Koetje daarover. Maar de belangrijkste dag wordt zaterdag 16 juni wanneer Scouting Fraeylema een reünie organiseert in en om haar scoutingsgebouw te Slochteren. ”We zijn nog op zoek naar reünisten, want na zoveel jaren zijn natuurlijk veel oud-leden verhuisd.

We roepen iedereen die oud-leden kent op hen attent te maken op de reünie.” Aanmelden kan via de speciale jubileumwebsite 50.fraeylema.nl. Hierop staan ook alle andere evenementen en festiviteiten in het kader van de viering van het 50-jarig bestaan.