Voorpagina Siddeburen Siddeburen druk bezig met voorbereidingen activiteiten 4 en 5...

Siddeburen druk bezig met voorbereidingen activiteiten 4 en 5 mei 2020

Op 4 mei 2020 zal er een Dodenherdenking in de dorpskerk én bij het 4 mei-monument aan de Viskenijstraat worden georganiseerd. De herdenking op 4 mei 2020 zal in het teken staan van o.a. een aantal ervaringsverhalen van enkele inwoners over de Tweede Wereldoor­log in Siddeburen.

Tevens wordt eenmaal in de vijf jaar, samen met het dorp Hellum, een feestelijke optocht georganiseerd van versierde (praal)wagens en voertuigen op 5 mei. Ook voor 5 mei 2020 staat dit op de planning. Het thema hiervoor is enige tijd geleden al bekend gemaakt: ”75 jaar Vrede & Vrijheid” met als subtitel ”Verhalen om nooit te vergeten”.

De eerste aanmeldingen hiervoor zijn al ontvangen. Op woensdag 8 januari 2020 wordt over deze optocht een vergadering gehouden in de Viskenij met vertegenwoordigers/contactpersonen van de (buurt)verenigingen in Siddeburen en Hellum. De uitnodigingen hiervoor zijn inmiddels verzonden en/of bezorgd. De beide basisscholen zullen hierbij ook worden betrokken.

In de periode voorafgaande aan de 5 mei-viering zullen ook een aantal activiteiten plaats gaan vinden: op 7 april 2020 ’s morgens zal de Vrijheids-express een bezoek brengen aan Siddeburen. Dit is een speciale Vrijheidsbus met daarin een reizende expositie over de Tweede Wereldoorlog, met gebruikmaking van fotomateriaal uit de provincie Groningen. Tevens worden in deze bus verhalen over de oorlog en de vrijheid verteld door Okki Smit. Het doel hiervan is om de geschiedenis van de oorlog levend te houden voor nieuwe generaties. Ook bij deze activiteit worden de beide basisscholen in Siddeburen betrokken.

In de nacht van 4 op 5 mei 2020 wordt in Wageningen (hier werd in Hotel de Wereld in 1945 de capitulatie ondertekend) het bevrijdingsvuur ontstoken en wordt dit ’als een lopend vuurtje’ door de rest van Nederland verspreid. Ook hiervoor heeft de Stichting 4 & 5 Mei zich aangemeld, om dit vuur middels een fakkeltocht naar Siddeburen te krijgen als eindpunt.

Verder is de Stichting 4 & 5 Mei Siddeburen bezig, in overleg met andere verenigingen in het dorp, om naast de optocht ook een Vrijheidsontbijt en een kleintje bevrijdingsfestival te organiseren. Uitgangspunt is wel, dat dit in het dorp breed wordt gedragen én ingevuld, om er zo met elkaar op 5 mei 2020 een feestelijke dag van te maken voor én door de inwoners van Siddeburen.

Via ’t Bokkeblad en Facebook wordt iedereen van de vorderingen en de komende activiteiten op de hoogte gehouden. Inwoners/verenigingen, die graag mee willen organiseren of een bijdrage willen leveren aan een geslaagd bevrijdingsfeest op 5 mei 2020 kunnen reageren via facebook of e-mail: [email protected]

Laatste nieuws

Overdracht kerk en verenigingsgebouw in Kolham naar SOGK

Op vrijdag 20 november jl. was het zover. Na een periode van voorbereiden droeg de Protestantse Gemeente...

Harkstede in rep en roer in Sinterklaastijd

Het mysterie van de gestolen chocoladeletters van Sinterklaas heeft Harkstede een week lang in de ban gehouden....

’Boombommetjes’ uitgedeeld in Voedselpark Slochteren

De afgelopen twee jaar legden ‘The Pollinators’ bij Amsterdam en Rotterdam in festivalsetting samen met de bezoekers...

Misschien vindt u dit ook wel leukGERELATEERD
Aanbevolen voor u