spot_img

Speciaal themanummer Historische Vereniging ”Bie t Schildt”

Laatste nieuws

Op 5 mei 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Duitse bezetting en Nederland werd bevrijd. In onze dorpen was de bevrijding rond 20 april 1945.

Met het ouder worden van de mensen die deze oorlog bewust hebben meegemaakt is er een reële kans dat de verhalen over deze tijd verdwijnen. Ter gelegenheid van dit bevrijdingsjubileum wil de Historische Vereniging ”Bie t Schildt” een speciaal themanummer uitbrengen. Hierin zal aandacht worden besteed aan de verschillende wijzen waarop mensen deze moeilijke tijd hebben beleefd.

Er zijn mensen uit onze gemeenschap weggevoerd en nooit meer teruggekomen. Anderen zijn in het verzet gegaan, sommigen zijn gesneuveld. Enkele mannen gaven gehoor aan de gedwongen oproep van de Duitsers voor de Arbeiteinsatz, terwijl een ander deel deze probeerde te ontlopen door onder te duiken. Ook werden hongerevacuees uit de steden in gezinnen opgenomen. Na de bevrijding moest ieder zich weer voegen in het dagelijkse leven van de samenleving.

Voor het themanummer is de historische vereniging op zoek naar personen die de oorlog hebben meegemaakt of familieleden die op de hoogte zijn van deze gebeurtenissen en die herinneringen willen delen en toestemming willen geven om deze op te nemen in het themanummer om zo deze verhalen voor de toekomst te behouden. U kunt uw herinneringen zelf opschrijven, maar desgewenst kan het in overleg en schrijft iemand van het bestuur van ”Bie t Schildt” het artikel: ”Denk er eens over en aarzel niet, laat ons uw ervaringen vastleggen. Want deze tijd mag niet vergeten worden.”

”Bie t Schildt” kan de verhalen gebruiken voor het tijdschrift en mogelijk ook voor de invulling van de 4 mei herdenking. Er wordt samenwerking gezocht met de 4- en 5-mei comités in Siddeburen, Hellum en Steendam om gezamenlijk vorm te geven aan de herdenking waarbij deze verhalen betrokken kunnen worden. Op de website van de historische vereniging is te lezen hoe de vereniging hieraan aandacht besteedt.

U kunt bellen naar An Wildeman (0598-431046) of mailen naar [email protected]

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30