Tien bestaande woningen van woningcorporatie Lefier aan de Scharmer Ae in Woudbloem worden onder regie van Nationaal Coördinator Groningen aardbevingsbestendig gemaakt. Om alle werkzaamheden uit te voeren is het noodzakelijk dat de bewoners tijdens de werkzaamheden op een andere plek wonen. Inmiddels zijn de meeste bewoners verhuisd naar de wisselwoningen. De werkzaamheden zijn maandag 4 december gestart en zijn naar verwachting in het najaar van 2018 afgerond.

Het versterken van de tien woningen is een ingrijpend traject dat ongeveer een jaar gaat duren. De unieke woningen aan de Scharmer Ae in Woudbloem zijn bestempeld als beeldbepalende woningen en blijven na de versteviging dezelfde karakteristieke uitstraling houden. Bouwbedrijf Vriesbouw gaat in opdracht van Centrum Veilig Wonen de werkzaamheden uitvoeren.

De werkzaamheden aan de woningen zijn ingrijpend. Bewoners kunnen daarom niet in de woning blijven wonen. De tuinen blijven wel toegankelijk. Voor een periode van negen maanden maken de bewoners gebruik van een tijdelijke woning, op zo’n 400 meter van de huidige woning. In november zijn de meeste bewoners verhuisd naar de tijdelijke locatie. De wisselwoning heeft, net als de huidige woning, een grootte van 55 m2. De woningen zijn voorzien van elektrische verwarming en zijn goed geïsoleerd.