spot_img

Steendam neemt eigen zonnepark in gebruik

Laatste nieuws

Steendam heeft al veel ervaring met collectieve dorpsprojecten. Zo heeft zij in 2016 met veel zelfwerkzaamheid een eigen glasvezelnetwerk aangelegd. En dat smaakte naar meer. De Coöperatie Steendam heeft zichzelf tot doel gesteld om van Steendam een energieneutraal dorp te maken. Dat wil zij bereiken door inwoners te stimuleren en te helpen energie te besparen in de eigen woning.

Naast energie besparen werd er ook gekeken naar de mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Na een lange route van 4 jaar worden nu daadwerkelijk de eerste zonnestralen omgezet naar energie.

Al waren deze zonnestralen zaterdagmiddag ver te zoeken toen wethouders Peter Verschuren en José van Schie bij Kaap Steendam aanwezig waren om de officiële opening bij te wonen. In verband met corona was deze opening met een beperkte groep genodigden, maar wel onder het genot van een hapje en een drankje.

Voorzitter Klaas Smit hield een toespraak waarin hij terugkeek op de afgelopen 4 jaar. Destijds werd er gestart met een visie, plan en planning voor het realiseren van een Energiepark met 4 kleine windmolens en 600 zonnepanelen. Een plan dat al snel omarmd werd door de provincie en werd beloond met een Pilotstatus. “Hierdoor dachten we letterlijk de wind in de zeilen te hebben,” aldus Smit. “Maar alles behalve dat.

We zijn er gezamenlijk met alle betrokken partijen achter gekomen dat we helemaal nog niet klaar zijn als organisaties om een project als dit te realiseren. Zaken als gebiedsvisie en beleid zitten in de weg. Toch is het met een goede samenwerking met alle partijen gelukt om vandaag dit zonnepark met 700 panelen in gebruik te nemen en hebben wij misschien de weg vrij gemaakt voor toekomstige kleinschalige projecten op lokaal niveau.

Wij in Steendam geloven in energiebehoefte op maat en niet in mega- parken op lokaal niveau.” De Coöperatie Steendam hoopt in samenwerking met de gemeente Midden-Groningen, VIIA, NCG en eigen dorpsbewoners het programma ‘Aardgasvrije wijken’ door te zetten en door middel van de versterking en koppelkansen een verdere stap naar verduurzaming te kunnen maken, zodat Steendam uiteindelijk een energieneutraal dorp kan worden.

Nadat Smit alle vrijwilligers en anderen bedankt had voor de geleverde bijdragen richten wethouders Verschuren en Van Schie nog een kort woord tot de aanwezige dorpsbewoners. Beide spraken de Steendammers toe dat het dorp trots mag zijn op wat ze met elkaar bereikt hebben. Na het officiële gedeelte nam het gezelschap, gehuld met paraplu’s, een kijkje bij het zonnepark aan het Afwateringskanaal.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30