Steendam viert aansluiting op glasvezelnet

Laatste nieuws

Ze hebben het voor elkaar en ze zijn apetrots: Steendam heeft aansluiting op het glasvezelnetwerk voor alle inwoners. Letterlijk eigenhandig groeven de inwoners zichzelf naar snel internet. Reden genoeg voor een feestje.

Het bezorgde de inwoners en ondernemingen aan de boorden van het Schildmeer al jaren veel frustatie en irritatie: Steendam kende geen fatsoenlijke internetverbinding. Uit de leefbaarheids­enquête van de dorpsvereniging bleek vorig jaar dat er een grote behoefte was aan snel internet. De rond de 160 woningen, twee vakantieparken en de golfbaan hadden allen een internetsnelheid beneden 30 Mb, waarmee het behoorde tot één van de zogenaamde ’witte vlekken’ in de provincie. ”Sommige huishoudens hadden zelfs een internetsnelheid van minder dan 1 Mb,” zegt Klaas Smit, namens de Coöperatieve Vereniging Steendam. ”Je snelheid was afhankelijk van de KPN-centrale waar de koperen telefoonverbinding van werd afgeleid.”

De Dorpsvereniging Steendam zag geen heil in een snelle oplossing via Breedband Noord-Groningen, waarin de negen aardbevingsgemeenten samenwerken aan snel internet voor de ’witte vlekken’. Smit: ”In 2015 gaf dat initiatief aan eerst het nut van snel internet op het platteland te willen onderzoeken. Dat duurde ons veel te lang.” Ook de provincie en de Economic Board boden geen spoedige oplossing. ”In Siddeburen lag al glasvezel. De afstand tot de snelle digitale wereld bedroeg slechts vier kilometer. We moesten dus zelf maar gaan graven. Gelukkig bleek het bekabelingsbedrijf EBC uit Groningen bereid het project voor te financieren. De directeur van EBC, Johannes Wibier, woont in Steendam, en ondervond dus aan de lijve de ergernissen van een trage internetverbinding,” lacht Smit.

In februari van dit jaar ging de eerste spade de grond in. Twee maanden later werden reeds de buitenmantels aangelegd waardoor de glasvezelkabel wordt geblazen. EBC legde hierop de hoofdkabel aan, waarna de dorpsbewoners zelf weer de aftakkingen naar hun woning groeven. ”We hebben het echt met het dorp gedaan. Zo’n 25 vrijwilligers hebben vele weekenden opgeofferd. Door onze eigen inspanningen zijn de kosten nu een stuk lager uitgevallen.” Smit is enthousiast over wat de dorpscoöperatie heeft bereikt: ”Snel internet draagt bij aan een leefbaar platteland en is daarom belangrijk voor alle inwoners. Zo kunnen we de krimp in ons dorp tegen gaan. We hebben ook plannen voor kleine coöperatieve windmolens en zonnepanelen. Wie weet kunnen we Steendam over een paar jaar uitroepen tot het eerste energie-neutrale dorp van Groningen.”

Tijdens de viering van de glasvezelaansluiting in Podiumcafé Peter & Leni werd de goede samenwerking tussen bekabelingsbedrijf EBC uit Groningen, de bewoners en de Coöperatieve Vereniging Steendam benadrukt. ”Naast veel overleg met gemeente, provincie en politiek, hebben we een aantal bijeenkomsten gehad om iedereen zo goed mogelijk te begeleiden en voor te bereiden op dit unicum in de provincie Groningen,” zei Smit. ”Steendam, en een stukje van de Hoofdweg in Tjuchem, is nu binnen een nanoseconde met de rest van de wereld verbonden. Wij zijn erin geslaagd om binnen een jaar een zeer snel glasvezelnetwerk tot stand te brengen. Daar zijn wij buitengewoon trots op.”

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30