☏ (0598) 42 20 70 | 📧 [email protected]

Stichting Fraeylema Koetsentocht klaar voor 24e editie

Aanbevolen

Boerencamping ’t Hofje in Slochteren maakt toch een doorstart

Begin april betrokken de 31-jarige Martin Oosterveld en zijn 3 jaar jongere vriendin Lisette Battjes samen met...

Koffieterras bij de Graankorrel blijft in de zomer open

Inmiddels loopt het ’koffieterras in coronatijd’ van de gezamenlijke kerken in Scharmer-Harkstede een aantal weken. Telkens was...

Basisschoolleerlingen krijgen flyer ’Vier de zomer in Midden-Groningen’

Wordt het een brandje blussen bij het Brand­weermuseum, op Slootsafari bij de Heemtuin of waterskiën bij Break...

Nog één maand en dan is het weer zover: De Fraeylema Koetsentocht, een niet meer weg te denken officieel en landelijk evenement voor authentiek gerei. De route van de 24e Fraeylema Koetsentocht start zaterdag 31 augustus om ca. 10.30 uur bij manege De Woldstreek in Schildwolde en eindigt om ca. 16.00 uur bij de Fraeylemaborg.

De voorbereidingen voor de jaarlijkse tocht beginnen voor het bestuur van de Stichting Fraeylema Koetsentocht al in december. Het succes van deze tocht hangt samen met de inzet van vele vrijwilligers, de hulp van de dorpsverenigingen en de financiële ondersteuning door sponsoren.

Het bestuur, vanaf de start in 1996 al bestaande uit voorzitter Co van Rooijen, secretaris Roel de Vries en penningmeester Dirk de Vries, heeft op dit moment toezeggingen van bijna 20 deelnemers en  hoopt dit nog uit te kunnen breiden naar zo’n 25 aanspanningen.

De Koetsentocht van dit jaar wordt afgegaan door vijf bijzondere oldtimers. Daarna volgen paarden en herauten van de Vereniging Het Groninger Paard. Ook zullen een Belgische bierwagen en een oude brandweerkoets hun opwachting maken tijdens de koetsentocht. De route van 31 augustus is ongeveer 25 kilometer lang en paarden en inzittenden zijn toegerust met traditionele tuigages, kleding en accessoires uit die tijd.

De start van de koetsentocht is rond 10.30 uur bij manege ’De Woldstreek’ aan de Schildwolderdijk in Schildwolde. De route voert de aanspanningen via de Groene­dijk naar MFC ”Ruitenvelder”, waar een korte pauze gehouden wordt. Daarna gaat de route verder via Fromaweg, Eiken­laan en Beukenlaan over de Hoofdweg richting Harkstede.

Via Laan der Kruisheren, Dorpshuis­weg en de Hoofdweg gaat het gezelschap richting ’t Hof van Scharmer alwaar rond 13.00 uur de lunchpauze staat ge­pland. Na de pauze gaat het verder via Woudbloemlaan, Veenweg, Fromaweg, Korenmolenweg en de Hoofdweg om zo  rond 16.00 uur te eindigen op het voorterrein van de Fraeylemaborg waar de prijsuitreiking zal plaatsvinden en waar de rijtuigen nog enige tijd te bezichtigen zijn.

Tevens is er een algemene beoordeling van de aanspanningen waarbij deskundigen de aanspanningen bekijken op veiligheid, netheid en of het allemaal passend is.

Het bestuur maakt zich wel enige zorgen over de toekomst van de Fraeylema Koetsentocht en het teruglopende aantal deelnemers. Secretaris Roel de Vries daarover: ”Ons bestuur wordt al 24 jaar door dezelfde drie personen bemand en is nodig toe aan verjonging, ook omdat het organiseren van een dergelijke tocht steeds meer energie kost.

Maar ook onder de deelnemers zien we nauwelijks verjonging. Vele deelnemers van de afgelopen jaren zijn inmiddels afgehaakt vanwege hoge leeftijd en/of gezondheid. Dat is inmiddels een landelijk probleem geworden.

Jongeren die kiezen vaak voor een andere tak van de paardensport dan het authentiek gerei en dat is wel jammer. Verder is de stichting voor de organisatie voor een groot deel afhankelijk van sponsoren en subsidies en ook op dat punt zien we dat het steeds moeilijker wordt.” De Vries hoopt vanzelfsprekend dat de Fraeylema Koetsentocht ook in 2020 weer zal worden georganiseerd.

Dat de koetsentocht dit jaar op de laatste zaterdag van augustus wordt gehouden en niet traditiegetrouw op de eerste zaterdag van september komt doordat op zondag 8 september het Nederlands Kampioenschap Authentiek Gerei in Diepenheim wordt gehouden.

Laatste Nieuws

Boerencamping ’t Hofje in Slochteren maakt toch een doorstart

Begin april betrokken de 31-jarige Martin Oosterveld en zijn 3 jaar jongere vriendin Lisette Battjes samen met...

Koffieterras bij de Graankorrel blijft in de zomer open

Inmiddels loopt het ’koffieterras in coronatijd’ van de gezamenlijke kerken in Scharmer-Harkstede een aantal weken. Telkens was er een wisselende samenstelling van...

Basisschoolleerlingen krijgen flyer ’Vier de zomer in Midden-Groningen’

Wordt het een brandje blussen bij het Brand­weermuseum, op Slootsafari bij de Heemtuin of waterskiën bij Break Out Grunopark? Het zijn allemaal...

Prijsuitreiking winnaars Goud Grunn op de Rutger Kopland School

Sinds 2017 coördineert EPI-kenniscentrum het project Goud Grunn voor voortgezet onderwijs scholen in de provincie Groningen. Dit doen ze samen met Vereniging Groninger Dorpen,...

Minister sprak met inwoners uit Steendam en Tjuchem

Woensdagmiddag 17 juni heeft minister Kajsa Ollongren een werkbezoek gebracht aan Steendam en Tjuchem. Zij liet zich door bewoners en gemeente informeren...
- Advertisement -

Meer zoals dit

X