Er is een nieuw initiatief geboren om de toeristisch-recreatieve en economische sector in het Schildmeergebied een impuls te geven. De pas opgerichte Stichting Sportpromotie Schildmeer gaat sportevenementen organiseren in het gebied rondom ’t Roegwold en het Schildmeer.

”De prachtige natuur in deze regio is helaas het best bewaarde geheim van Groningen,” zegt David Woortman uit Schildwolde. De oud-directeur van Stichting Woningbouw Slochteren (SWS) is voorzitter van de nieuwbakken stichting. ”Buiten Art Carnivale en de Schildweek om weet men het Schildmeergebied nog altijd niet goed te vinden. En dat terwijl er in de afgelopen jaren veel is geïnvesteerd in nieuwe natuur zoals ’t Roegwold. Daar gaan de ondernemers gebukt onder. Wij willen dit gebied met sportevenementen op de kaart zetten.” Het initiatief is volgens Woortman ontstaan aan zijn keukentafel. ”We hebben met een aantal belanghebbenden gebrainstormd over de vraag hoe we het Schildmeer onder de aandacht kunnen brengen. Al snel kwamen we op het idee om sportevenementen te organiseren.”

Woortman denkt hierbij aan wandelsporten, triathlons, marathons, fietstochten en arrangementen met de omgeving. ”Duursporten zijn ’in’, waardoor onze initiatieven veel mensen zullen aanspreken.” Daar blijft het overigens niet bij. Woortman wil ook inzetten op breedtesporten. ”Je kan dan denken aan allerhande soorten watersport.” De stichting heeft naast het organiseren van de sportevenementen nog twee speerpunten: ze wil ervoor zorgen dat de infrastructurele voorzieningen voor de wedstrijden worden gerealiseerd en de toeristisch-recreatieve marketing van het gebied voor haar rekening nemen. Woortman: ”De ondernemers hebben mij benoemd tot gebiedsregisseur. Nu kan ik hun belangen beter behartigen.”

De oud-voorzitter van voetbalvereniging SGV richt zijn pijlen vooral op de inwoners van Groningen. ”Het Schildmeergebied heeft zich altijd op het oosten van de provincie gericht, maar de meeste mensen wonen ten westen van deze streek. De bijna 200.000 Stadjers trekken echter nu allemaal naar het zuiden als ze er een dagje op uit gaan. Daar moeten wij verandering in brengen.” Hij heeft al gesprekken gevoerd met Bureau Meerstad. ”Zij hebben toegezegd een fietsbrug aan te leggen over het Slochterdiep. Hierdoor heeft de stad straks een veel kortere verbinding met ’t Roegwold en sluit die direct aan op het Rondje Schildmeer.” Woortman vindt het belangrijk dat VVV Midden-Groningen en Marketing Groningen de stichting hiermee ondersteunen. Stichting Sportpromotie Schildmeer, dat van de gemeente Slochteren en de Dialoogtafel een startsubsidie heeft ontvangen, heeft verder reeds gesprekken gevoerd met ondernemers, sportorganisaties, Staatsbosbeheer, dorpsverenigingen en de Economic Board. ”Iedereen is erg enthousiast over ons initiatief. Medio no­vember gaan we met dertig geïnteresseerde instanties om de tafel. Samen met Staatsbosbeheer en de ondernemers die onlangs de Roegwoldtocht hebben georganiseerd gaan we een jaarplan smeden voor 2017.” Woortman wil van de sportevenementen een jaarlijks terugkerend gebeuren maken.” Art Carnivale zou hierin ook een rol kunnen spelen. Zij zouden kleinschalige festivals kunnen organiseren rondom de sportevenementen. We hebben plannen genoeg.”

Als opwarmertje voor het komende sportjaar organiseren de ondernemers van het Schildmeergebied aankomende zondag een beachvolleybaltoernooi.