Stichting Instructiebad Slochteren viert 20-jarig jubileum

Laatste nieuws

Stichting Instructiebad Slochteren bestaat 20 jaar. De beheerder van openluchtzwembad De Tobbe grijpt dit jubileum aan om haar vrijwilligers in het zonnetje te zetten. ”Zonder hen hadden wij de deuren al lang kunnen sluiten,” zegt voorzitter Henk Gernaat. ”Maar het echte feest is pas volgend jaar. Dan viert De Tobbe het 50-jarig jubileum.”

De Tobbe werd in 1966 geopend. Gernaat: ”In die jaren daarvoor vond de schoolmeester het niet meer vertrouwd om met zijn leerlingen via de Hoofdweg naar het Schildmeer te fietsen. Het zwembad in Slochteren is dan ook gebouwd als instructiebad, met als doel om kinderen te leren zwemmen.” Bijna dertig jaar was De Tobbe een gemeentelijk bad. De badmeester was in dienst van de gemeente en had in de winter een andere baan. In de jaren negentig werden vele openluchtbaden gesloten of omgebouwd tot indoorzwembad. ”Ook bij De Tobbe was hier sprake van,” zegt Gernaat. ”De dorpsverenigingen van Slochteren, Froombosch en Schildwolde hebben toen de Stichting Instructiebad Slochteren opgericht om het openluchtzwembad voor de dorpen te kunnen behouden. Met succes.”

Henk Gernaat noemt De Tobbe een typisch gezinsbad. ”We zijn natuurlijk geen volwaardig zwembad met drie baden op verschillende dieptes, duikplanken en glijbanen.” Volgens hem is de aanwezigheid van het openluchtzwembad in Slochteren echter van onschatbare waarde. ”Een zwembad is een plaats waar mensen elkaar ontmoeten, waar kinderen met elkaar leren spelen, waar jongens en meisjes elkaar ontdekken en waar burgers en gemeente samen een voorziening in stand houden.” De doelstelling van twintig jaar geleden blijft volgens de stichtingsvoorzitter dan ook onverminderd van kracht. ”Kinderen van negen of tien jaar fietsen niet in hun eentje naar Hoogezand of het Schildmeer. Zeg nou zelf, wat is er op die leeftijd mooier dan op een zomerdag na schooltijd rechtstreeks naar het zwembad te gaan?”

Gernaat is dan ook erg blij met de grondige renovatie van 2013. ”We zijn de gemeente zeer erkentelijk voor de riante financiële bijdrage. Omdat we ook geld hebben gekregen voor onderhoud is de continuïteit zeker tien jaar gewaarborgd, maar gezien de huidige financiële positie van de stichting denk ik dat we ook na 2023 nog open zijn,” zegt Gernaat. Toekomstplannen zijn er eveneens. ”Er zijn bijvoorbeeld ideeën om festiviteiten te organiseren en om het zwembadterrein ook buiten het seizoen te benutten. Die plannen zijn echter nog niet concreet en moeten eerst intern worden besproken.”

In 2016 bestaat De Tobbe vijftig jaar. Gernaat: ”Dat gaan we natuurlijk groots vieren. Maar eerst besteden we aandacht aan het 20-jarig jubileum van onze stichting.” Tijdens een speciale feestavond op zaterdag 13 juni a.s. wil Stichting Instructiebad Slochteren haar (oud)-vrijwilligers bedanken voor hun inzet. ”Dat hebben ze verdiend. Mede door hen hebben wij De Tobbe voor Slochteren en omgeving kunnen behouden. Daar zijn we heel trots op!” Meer informatie over de vrijwilligersavond is te lezen in een advertentie elders in deze krant en op www.zwembadslochteren.nl.

Latest Posts

Aanbevolen