De voorbereidingen voor de Unimog Oldtimer­show Schildwolde zijn in volle gang. Op zaterdag 9 en zondag 10 september zijn er op het terrein aan de Hoofdweg 216 in Schildwolde weer honderden antieke voertuigen te bewonderen. Deze editie is meteen de laatste: na zes keer houdt de organiserende Stichting Unimog Team het voor gezien.

De tweejaarlijkse happening in Schildwolde werd in 2007 voor het eerst georganiseerd; bijna 900 bezoekers bewonderden destijds de 150 voertuigen. Inmiddels is het evenement goed voor zo’n 3.500 bezoekers en ruim 350 wagens. Hiermee is de Unimog Oldtimershow uitgegroeid tot één van de grootste oldtimershows van Noord-Nederland. Twee jaar geleden pakte de organisatie groots uit ter ere van het 5-jarig jubileum.

Meer dan veertig vrijwilligers waren toen op de been om het evenement in goede banen te leiden. Vooral op de zaterdag waren de weersomstandigheden uitstekend en was het druk en gezellig. In 2015 waren er diverse trekkertrek-demonstraties en was het grootste in zijn geheel vervoerbare draaiorgel ter wereld, de ’Victory’, het gehele weekend te bewonderen.

Ook dit jaar staat de bezoekers weer een hoop spektakel te wachten. Naast de vele antieke auto’s, tractoren en vrachtwagens kan men genieten van diverse demonstraties met ploegen en grondverzet. Ook is het mogelijk om een rondvlucht te maken met een helikopter. De kaartverkoop voor de helikoptervluchten start op 16 augustus bij Dio Drogist Lidy Bakker.

De brandweer zal eveneens een aantal demonstraties verzorgen, en ook is er weer een gezellige braderie. Kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen en voor mensen die slecht ter been zijn rijdt er een huifkar over het terrein. In de grote schuur zijn het gehele weekend op afstand bestuurbare schaalmodellen te be­wonderen. Vaargroep Nienoord komt haar collectie radiografische boten demonstreren. Ter ere van de laatste editie zal er op zaterdagavond een spectaculaire vuurwerkshow plaatsvinden op het evenemententerrein.

De organisatie van de Unimog Oldtimershow Schildwolde was alle jaren in handen van de Stichting Unimog Team: een vriendengroep uit de buurt van Schildwolde, waarvan de meesten in het bezit zijn van een oldtimer tractor of een oude Unimog (een kleine Duitse vrachtauto, waarvan het ontwerp dateert van kort na de Tweede Wereldoorlog). De stichting geeft echter aan dat het steeds lastiger wordt om iedere twee jaar een show van deze omvang te realiseren.

Als voornaamste oorzaak noemt men de regelgeving die bij een evenement als deze komt kijken. ”Als vriendengroep lukt het ons om nog één keer de organisatie in goede banen te leiden. Het is ook niet ondenkbaar dat er in 2019 weer een oldtimershow in Schildwolde zal plaatsvinden, en wellicht zullen daar ook leden bij betrokken zijn van de huidige organisatie, maar mocht het evenement een vervolg krijgen, dan zal het comité zeker een andere invulling krijgen,” aldus het Unimog Team.

Ook in 2017 is alles wat wielen heeft en ouder is dan 25 jaar welkom: tractoren, Unimogs, auto’s, vrachtwagens, motoren en bromfietsen. De voorinschrijving loopt reeds op volle toeren. Er zijn zelfs aanmeldingen binnengekomen uit België en Duitsland, maar het is nog steeds mogelijk om in te schrijven. Ook voor de braderie zijn nog plaatsen beschikbaar. Voor aanmelding van een oldtimer kan contact worden opgenomen met Wilfred Groeneveld, tel. (06) 20700045 of www.unimogteam.nl.