Tafeltennisvereniging Argus bestaat binnenkort 60 jaar. Een jubileum dat groots gevierd zal worden tijdens het weekend van 25 en 26 april in sporthal De Borgstee. Een mooie gelegenheid voor leden, oud-leden en supporters om terug te kijken op het roemruchte verleden. Maar ook een moment om vooruit te blikken. Want hoewel de club de laatste jaren behoorlijk is afgezakt, blijken de ambities nog springlevend.

Het tafeltennis in Harkstede is in feite gestart in de achterkamer van de familie Wit, die woonde in het hoekpand tegenover het vroegere dorpshuis. In eerste instantie werd met een hardboardplaat op de keukentafel gespeeld. De tafeltennisclub werd vervolgens op 23 april 1955 opgericht. Argus kent een bewogen geschiedenis met als absolute hoogtepunt de landstitel bij de mannen in 1994. De club nam in die jaren ook deel aan het Europacup toernooi. Vele Harkstedenaren gingen mee naar de uitwedstrijden in onder meer Roemenië, België en Frankrijk.

”Het waren prachtige tijden,” zeggen Wieger Schuur en Harm Koerts, leden van de activiteitencommissie en al tientallen jaren verbonden aan de tafeltennisclub. ”Vooral de reis naar Rusland heeft indruk gemaakt. Die trip was precies tijdens de machtsovername van Boris Jeltsin. Onze paspoorten werden ingenomen en het was maar de vraag of we überhaupt zouden spelen.” Schuur en Koerts kijken met veel plezier terug op de tijd dat Argus bij zowel de mannen als de vrouwen op eredivisieniveau speelde. ”Topspelers als Bettine Vriesekoop en Trinko Keen kwamen naar Harkstede. Dat was heel bijzonder.”

Nadat eerder de mannen al waren gedegradeerd, verdween vier jaar geleden ook het vrouwenteam van het hoogste niveau. In de jaren daarna is Argus verder afgegleden, maar de ambities liggen nog altijd hoog. Schuur: ”Zonder sponsors heb je in de top van het nationale tafeltennis niets te zoeken. En we hebben nog altijd geen eigen locatie waarin we zelf de trainingstijden kunnen indelen. We waren er dichtbij toen erelid Jo van Dam een sporthal voor ons wilde laten bouwen. Maar de gemeente had daar andere ideeën over. Sporthal De Borgstee moeten we delen met de andere verenigingen, waardoor de jeugd niet vaker dan twee keer in de week aan trainen toe komt.”

Met ongeveer vijftig jeugdleden en vijftig senioren is Argus één van de grootste tafeltennisverenigingen van de provincie Groningen. Koerts: ”Het leeft en het bruist weer in Harkstede. Bij Argus heerst nog altijd een topsportcultuur. De meeste trainingen worden geleid door drie, vier, soms vijf geschoolde trainers. Daar worden spelers beter van, want je kan ze individueel begeleiden.” Volgens Koerts loopt er bovendien veel talent rond bij Argus. ”Enkele jeugdleden doen alweer mee aan de landelijke kampioenschappen. Met een grote sponsor en een eigen locatie kunnen we terug naar de top.”

Voor het zover is kunnen Koerts en Schuur samen met de andere leden anekdotes ophalen tijdens het jubileumweekend. Er wordt ook getafeltennist. Op zondag 26 april vindt er een heus wutto-toernooi plaats in De Borgstee: tafeltennis met ouderwetse plankjes. Voor meer informatie over het feestprogramma kunt u terecht op www.ttvargus.nl.