Ten Brink noemt opheffen waardevermeerderingsregeling onbegrijpelijk

Laatste nieuws

 

Burgemeester Geert-Jan ten Brink heeft in zijn nieuwjaarstoespraak fel uitgehaald naar minister Henk Kamp. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de waardevermeerderingsregeling is afgeschaft. Veel lof had de burgervader voor de wijze waarop in onze gemeente wordt omgegaan met de vluchtelingenproblematiek.

De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Slochteren werd afgelopen vrijdag goed bezocht en verliep in ontspannen sfeer. Hoogtepunt was de nieuwjaarsspeech van de burgemeester. Die liet zijn beschouwing over het komende gemeentelijke jaar met veel humor gepaard gaan, al was er wel degelijk ruimte voor een serieuze boodschap. Allereerst stak Ten Brink zijn loftrompet af over het tijdelijke onderdak aan de 350 vluchtelingen in Kolham. “Ik ben er trots op hoe we met elkaar het gesprek hierover met respect hebben gevoerd. Trots ben ik ook op de inwoners die als vrijwilliger zich bekommeren over het lot van de vluchtelingen en over de spontane positieve acties, zoals het bezoek van Sinterklaas en de actie van het personeel waarbij chocoladeletters werden aangeboden.” Een ander thema dat Ten Brink aanhaalde was de versterkingsopgave. “In december bereikten de Groninger gemeenten, de provincie en het rijk overeenstemming over het versterkingsprogramma. Nu kunnen we echt beginnen met het veiliger maken van Groningen en van onze gemeente. We beginnen in Overschild en omgeving. Dit is het gebied dat het meest kwetsbaar is.” Ten Brink zei dat hij zich zorgen maakt over het culturele erfgoed binnen onze gemeente. “We zien niet alleen aardbevingsschade bij de Fraeylemaborg, maar ook in het lint bij de beeldbepalende panden. Het kan niet zo zijn dat we al die prachtige panden in stalen constructies gaan inpakken. Daar zullen we mee aan de slag moeten.”

De burgemeester wond zich op over de afschaffing van de waardevermeerderingregeling per 1 januari. “We hebben met minister Kamp geen overeenstemming bereikt over het voortbestaan van de regeling, waarbij je subsidie krijgt op bijvoorbeeld zonnepanelen. Ik vind dat onbegrijpelijk! De regeling deed het goed en zorgde voor de plus in het aardbevingsgebied. We richten ons nu op de Tweede Kamer in de hoop dat zij deze regeling alsnog zullen handhaven.”

Ten Brink had in zijn toespraak veel ruimte ingepast voor het herindelingstraject, waarvoor de komende maanden zeer bepalend zijn. “Dan gaat het om de definitieve keuzes over Meerstad en HSSM (Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Menterwolde).” Hij stond stil bij de nieuwe naam die de gemeente moet krijgen. “Een nieuwe naam moet pakkend zijn, wervend, herkenbaar bij het gebied en lekker bekkend. Er hebben inmiddels ruim tweehonderd mensen een naamsuggestie ingediend,” aldus de burgemeester. “Veel van die suggesties gaan over het gebied, de cultuurhistorie en de geschiedenis.” Hij riep de bevolking op massaal hun favoriete naam in te dienen. Dat kan nog tot 17 januari worden gemaild naar: [email protected]

Daarna zal een commissie de meest mooie namen selecteren. De geselecteerde namen worden voorgelegd aan de bevolking. “U mag vervolgens stemmen op uw favoriet.” Eind februari wordt Het Kompas, de strategische visie van de nieuwe gemeente, gepresenteerd, én de naam van de nieuwe gemeente bekend gemaakt.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30
1500+ abonnees