Home Slochteren Themanummer van HV Het Wold verschenen

Themanummer van HV Het Wold verschenen

In het mei nummer van de Historische Vereniging Het Wold worden de lezers weer herinnerd aan de gruwelijkheden die zijn gebeurd in de jaren 1940-1945. Dit is een themanummer geworden met als titel ’Het Wold 75 jaar vrijheid’. De bedoeling was om te proberen verhalen op papier te krijgen van personen die of op jonge leeftijd WOII nog hebben meegemaakt of iets te vertellen hebben uit overleveringen.

De groep mensen die de Tweede Wereldoorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt wordt steeds kleiner. Maar het blijft goed om de herinneringen door te blijven geven aan de volgende generaties. De redactie van het themanummer is daar met medewerking van velen in geslaagd. Verhalen met verschillende onderwerpen uit de diverse dorpen uit ons gebied. Via bemiddeling van Sietse Boiten, lid van de vereniging, zelfs een verhaal uit Polen en een bijdrage van H. Schrik uit Duitsland, eveneens lid van de vereniging.

Een schrijnend verhaal in deze uitgave is het verhaal over Maxje. Op het kerkhof in Schildwolde (De Uilenhof) ligt het graf van Maxje. Op zijn steen staat: ’Hier rust ons geliefd kind en broertje Maxje, geb. 17.6.1935 te ’s-Gravenhage, overl. 26.4.1945 te Schildwolde. Rust zacht lieveling.’

Een beknopt gedeelte uit het verhaal: ’In de winter van 1944-1945 heerste er een grote voedselschaarste in ons land. Vooral de kinderen in het westen van Nederland hebben sterk onder de hongersnood te lijden gehad. Daarom probeerden allerlei instanties om ondervoede jongens en meisjes in het noorden en oosten van Nederland onder te brengen.

Ook Maxje is vanuit Den Haag naar Schildwolde gekomen. Tijdens de barre tocht vanuit het westen is Maxje ziek geworden. In Schildwolde aangekomen werd Maxje steeds zieker en is helaas op 26 april 1945 overleden. Maxje werd begraven op het kerkhof in Schildwolde. Het was in die tijd niet mogelijk om hem naar zijn huis in Den Haag te brengen. De ouders van Maxje zijn na het verschrikkelijke nieuws direct vanuit Den Haag naar het noorden gegaan. Dit was niet gemakkelijk.

Het was een barre tocht die ze deels te voet hebben moeten afleggen. Het was nog lang niet overal veilig en de wegen waren slecht begaanbaar. Drie dagen hebben ze erover gedaan, maar toen ze eindelijk in Schildwolde aankwamen was de begrafenis al achter de rug.’ Het gehele verhaal met alle details is te lezen in het themanummer dat verkrijgbaar is bij de verkoopadressen van de historische vereniging.

Laatste nieuws

Dorpsvereniging Slochteren verwelkomde 37 kinderen in pannenkoekenschip

Vorige week genoten de scholen van de herfstvakantie, voor Dorpsvereniging Slochteren een mooie gelegenheid om een evenement...

PLUS Spithoff laat historie van De Woldstreek herleven

Bij PLUS Spithoff in Schildwolde is deze week een bijzondere spaaractie voor de klanten gestart. Om de historie...

Gratis financieel advies voor inwoners van Midden-Groningen

In Nederland heeft bijna de helft van de huishoudens te maken met geldproblemen. De gemeente Midden-Groningen wil...

Misschien vindt u dit ook wel leukGERELATEERD
Aanbevolen voor u