In de Woldstreek werd op Oudejaarsdag, zoals gebruikelijk, op vele plaatsen met carbid geschoten. In dat kader vroeg burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen twee weken geleden aandacht voor de zogenaamde BOCK-campagne (Bewust Oplettende Carbid Knaller), waarbij een bal op een melkbus wordt gebruikt in plaats van een deksel. Bij ’Carbidploeg Plaghut’ in Schildwolde gebeurt dat al vijf jaar op deze wijze. ”We gebruiken afgeschreven ballen van de voetbalvereniging SGV.

Wel zo veilig en net zo leuk,” zegt Kevin Boddeüs, namens de organisatie. Het carbid-feestje aan de Singel werd druk bezocht. ”We begonnen met vier vrienden en een paar melkbussen. Inmiddels staat er een grote partytent en bestaat de organisatie uit veertien personen. Hartstikke gezellig allemaal. Deze traditie houden we in ere.”

Op Oudejaarsdag werd ook in Wagenborgen de traditie van het carbidschieten weer in ere gehouden. Vanaf 10.00 uur ging het weer flink te keer in het dorp. Op het veld van Wagenborger Boys konden dorpsgenoten hiervan getuige zijn onder het genot van een hapje en een drankje. Ook bij de familie Schaub aan de Hoofdweg werd het carbidschieten volgens traditie voortgezet. Met maar liefst elk melkbussen waren de knallen tot in de wijde omgeving hoorbaar.