Tweede opruimdag zwerfafval ‘Slochteren Schoon’

0
404

Geert Tamminga zei het vorig jaar al: “Een nieuwe traditie is geboren.” Hij voegt nu de daad bij het woord. Op zaterdag 2 april vindt in onze gemeente de tweede editie plaats van de zwerfvuil-opruimdag, onder de noemer ‘Slochteren Schoon’.

Omdat hij zich jarenlang had gestoord aan het vele zwerfafval langs de wegen en fietspaden in onze gemeente had Tamminga vorig jaar maart het initiatief opgepakt om er samen met de dorpsverenigingen, de gemeente en ’t Bokkeblad iets tegen te doen. Het gemeentebestuur juichte het plan toe en hielp de inwoner van Siddeburen op weg. Begin mei 2015 was de eerste zwerfvuil-opruimdag in onze gemeente een feit. Het burgerinitiatief werd breed gedragen. Tamminga: “Het leeft echt in de dorpen. In onder meer Harkstede, Kolham en Siddeburen zijn vorig jaar vele zakken afval verzameld. In Steendam had de dorpsvereniging er zelfs een wedstrijd van gemaakt voor de jeugd. Daar werd het strand van het Schildmeer schoongemaakt en het kind dat het meeste afval had verzameld ontving een bokaal.” Hij sprak destijds de wens uit dat zijn initiatief een jaarlijks karakter zou krijgen. Tamminga verwacht dat er ook dit jaar voldoende manschappen te organiseren zijn voor de gemeentelijke opruimdag. “Een aantal dorpsverenigingen reageerde al enthousiast. Zij kunnen hun eigen leden optrommelen. De aandacht in deze krant zal ook weer de nodige mensen op de been brengen. Jeugdsozen, sportverenigingen en scholen zijn eveneens van harte welkom om mee te doen,” zegt Tamminga. “Als jongeren zien wat al dat zwerfafval doet, kunnen we een mentaliteitsverandering op gang brengen.” Hij verzoekt de instanties en individuele vrijwilligers om zich aan te melden bij de lokale dorpsvereniging. Wethouder Nico Stok is blij met het burgerinitiatief en geeft aan dat hij zeker zijn steentje zal bijdragen tijdens de schoonmaakactie op 2 april. “Dit is natuurlijk een geweldig project. Daar zet ik mij graag voor in,” zegt Stok. “We hebben met iBOR (het beheer en onderhoud van de integrale openbare ruimte, inclusief de afvalinzameling in de gemeente) overleg gevoerd om te onderzoeken of we niet kunnen aanhaken bij het project ‘Groningen schoon dankzij mij’.” Hierbij gaat het om een scholenproject dat vanuit de stad Groningen op tal van plekken in de provincie succesvol en met veel enthousiasme wordt opgepakt. “Ik ben voorstander van zo’n scholenproject. Jong geleerd is oud gedaan,” aldus Stok.

Dat het niet bij twee keer blijft is wat Tamminga betreft geen vraag. “Een mentaliteitsverandering bereik je niet in twee jaar. Ik hoop dat we er iedere keer meer mensen bij kunnen betrekken. Wellicht kunnen we in 2017 meedoen aan het landelijke project ‘Nederland Schoon’ en kunnen we ook de beoogde partnergemeenten Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer laten aansluiten bij het initiatief. We gaan net zo lang door als nodig is.”